Реклама / Ads
11| 7031 |19.05.2015 ПОЛИТИКА

Йордан Цонев от ДПС да бъде разследван, настоява Протестна мрежа

.
Как са изтекли поредните списъци и как хора като депутата от ДПС Йордан Цонев ще “разследват” фалита на КТБ, след като са ходили на посещения с неясна цел?
 
Това пита внесеното днес писмо, подписано от 46 граждани и внесено днес в деловодството на парламента. Получател е комисията за разследване на обстоятелствата около фалита на КТБ и тя ще трябва да се произнесе по казуса.

Повод за искането са публичните признания за множество срещи между банкера Цветан Василев и Йордан Цонев. Последният е член на комисията за разследване на фалита на КТБ и съвносител на закони с друг спряган за замесен в казуса – депутата Делян Пеевски. “Множеството лични контакти между двамата, макар посочвани като служебни, по думите на г-н Цонев, са индикация за това, че е възможно последният да не е безпристрастен в работата си по „казуса КТБ“, се казва в писмото, подписано от 46 граждани.

Едно такова „двойно качество“, макар формално не в нарушение на закона, е в крещящо противоречие с правилата на морала. Това руши доверието в институциите и в крайна сметка и в държавността”, се казва в писмото до комисията по КТБ.

Ето и пълния текст на писмото:

До
Народно събрание на Република България

Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014г.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Уважаема г-жо Председател на анкетната комисия,

Изтичането в публичното пространство на „тефтери“ с имена на хора, посещавали сградата на Корпоративна търговска банка и в частност г-н Цветан Василев, породи поредните спекулации в обществото по темата „КТБ“. Истински ли са страниците от „тетрадката“, цялата „тетрадка“ ли е това, кои са заличените имена в нея и т.н.

Считаме, че обществото има право да знае тези обстоятелства, след като вече е допуснато подобно изтичане. Считаме, че е вредно за държавността и демокрацията общественото мнение за пореден път да се манипулира с „тефтери“ и избирателно поднасяна информация. България се превърна в „държавата на тефтерчетата“. Считаме, че е недопустимо държавата да се „управлява“ посредством портиерски „тефтери“, с оглед на което настояваме истината да бъде обявена публично.

Обръщаме се към анкетната комисията като настояваме да изискате въпросните „тефтери“ от прокуратурата, тъй като предполагаме, че оригиналите им се намират там. Настояваме да се запознаете с тях, да запознаете и обществото със съдържанието им и така да прекратите опитите те да се използват избирателно и манипулативно, подобно на други познати ни „тефтерчета“.

Настояваме и за отстраняването на г-н Йордан Цонев от анкетната комисия.
Това е морално задължение на народните представители, които преди всичко следва да не оставят съмнения у обществото в морала си.

Г-н Цонев вече заяви в медиите, че се е срещал многократно с г-н Василев, за да обсъждат въпроси, свързани със законопроекти и законодателството в банковата сфера. Последното обстоятелство внася сериозни съмнения за обективността на работата му в анкетната комисия.

Множеството лични контакти между двамата, макар посочвани като служебни, по думите на г-н Цонев, са индикация за това, че е възможно последният да не е безпристрастен в работата си по „казуса КТБ“. Считаме, че това би внесло съмнения в обективността на работата на цялата анкетна комисия, заради участието в нея на човек, който до вчера е обсъждал законите с този, чиято банка днес проверява.

Едно такова „двойно качество“, макар формално не в нарушение на закона, е в крещящо противоречие с правилата на морала. При това положение обществото не би повярвало на резултатите от работата на анкетната комисия, дори и самите те да са обективни. Това руши доверието в институциите и в крайна сметка и в държавността.

От името на Протестна мрежа:

Подписано от общо 46 граждани
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5556 |18.05.2015 Асен Генов: Йордан Цонев вън от комисията за КТБ в парламента . 28| 5283 |03.04.2015 Борисов: След няколко месеца Румъния ще бъде зад нас . 32| 5751 |14.03.2015 Николай Ненчев: Центърът на НАТО ще бъде в Горна Малина . 53| 7771 |11.02.2015 Николай Слатински: С новия дълг ипотекират бъдещето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads