Реклама / Ads
31| 11658 |19.05.2015 НОВИНИ

Р. Гечев за Фрог: С 6 млрд. за 3 дни Кордовска ощетява данъкоплатеца?

.
Румен Гечев
Шефът на „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е решавала съдбовен за данъкоплатците въпрос за 6 млрд. за 3 дни. Какво е налагало да взема такова решение точно в тези 3 дни, когато има пълномощно да управлява?! Защо не е изчакала да дойде новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете? Това коментира пред Фрог нюз след заседание на комисията за КТБ депутатът от БСП Румен Гечев по повод разрешаването от страна на Кордовска влогове в КТБ с преференциална лихва да бъдат покрити от Фонда за гарантиране на влоговете.
 

Кордовска е подписала писмо като зам.-председател на Гаранционния фонд. Странно и недопустимо е шеф на надзора на БНБ да е подуправител на този фонд, но не е престъпление по сегашния закон. Излиза, че БНБ има едно решение за гарантираните влогове - за това кои са и кои не са - след това висш служител на Централна банка отива в другото си качество, и предлага друго, обяснява Гечев.

Самата Кордовска обаче не присъства на заседанието на анкетната комисия за КТБ, тъй като е представила болничен, валиден до 28 май. Тя е настоявала да бъде изслушана заедно с управителя на Фонда, което породи възмущение от страна на народните депутати. „Няма правомощия Нели Кордовска да ни казва с кого да я разпитваме”, отбеляза Румен Гечев.

 

Борис Ячев от Патриотичния фронт изрази опасение, че истината за тези 6 млрд. няма да излезе наяве скоро, тъй като допуска, че Кордовска може да си вземе втори болничен. „Искаме да знаем вследствие на технически грешки ли са извършени финансови операции, както шефката на „Банков надзор” е обяснила в писмо? Кога квесторите са разбрали, че става въпрос за техническа грешка? За да получим отговори на тези въпроси искаме да бъде поканен в комисията управителя на Фонда да гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

 

 Ячев поиска комисията да намери начин да изслуша банкера Цветан Василев. Десислава Атанасова обаче му възрази: "Комисията да не се превръща в реалити формат с изслушването чрез сайп и други технически средства".

 

На заседанието депутатите единодушно се съгласиха да падне банковата тайна. Това свое решение те ще внесат в пленарна зала.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 10327 |19.05.2015 Адв. Екимджиев за Фрог: Няма кой да разпореди арест за Цацаров . 25| 11398 |19.05.2015 Проф. П. Иванов пред Фрог: Катар е дестинация за плаж, моабети и разни други работи . 5| 4860 |19.05.2015 "Лукойл" ще инвестира 1,5 млрд. долара в България . 27| 7336 |18.05.2015 Само във Фрог: Възкръсва политически кръг „Звено”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads