Реклама / Ads
7| 5847 |22.05.2015 ПОЛИТИКА

Станишев, Могерини и премиерите на Дания, Швеция и Грузия координират позицията на левите преди срещата на върха в Рига

.
Среща на социалисти в Рига
Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев събра на координационна среща в Рига Върховния представител на Съюза по външна политика Федерика Могерини и премиерите на Дания – Хеле Торнинг-Шмит, Швеция – Стефан Льофвен и Грузия – Иракли Гарибашвили.
 
Тя се проведе в навечерието на Срещата на върха в Латвийската столица, където европейските лидери ще обсъдят с държавите от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Грузия и Украйна) важни теми като енергийната сигурност, интерконекторните връзки и търговските взаимоотношения.

"Конфликтът в Източна Украйна взе повече от 6000 жертви. Призовавам за стриктно спазване на договореностите от Минск-2 за мирно и устойчиво решение. Само политическото решение може да даде стабилност и спокойствие на гражданите и да позволи на Украйна да направи нужните вътрешни реформи", коментира по време на срещата президентът на ПЕС.

"Постигнахме много с Източното партньорство от 2009 г. насам. Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, а гражданите на Молдова, в това число и етническите българи, пътуват свободно без визи на територията на Съюза. Има политическа воля скоро да отпаднат визите и за Грузия, след изпълнение на техническите изисквания. ПЕС ще продължи да бъде партньор и приятел на шестте държави във взаимоотношенията им с ЕС", заяви Станишев.
За първи път на срещата с европейските лидери от ПЕС присъства и грузинският премиер Иракли Гарибашвили. Неговата партия – Грузинска мечта, водеща в управляващата коалиция, се определя като социалдемократическа. ПЕС поддържа активни връзки със социалистически партии от страни извън ЕС, които са асоциирани или наблюдаващи членове на ПЕС, а Грузинска мечта се стреми към такъв вид партньорство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5700 |13.02.2015 Вицепремиерите показаха самочувствие за 100-те дни управление . 55| 5970 |20.07.2014 Социалисти си искат Станишев, номинираха го за лидер . 26| 7451 |13.05.2012 Първанов: Ще търся компромис със Станишев, за да успее БСП . 53| 8185 |12.05.2012 Първанов знаел, че губи битката със Станишев, цепи БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads