Реклама / Ads
21| 5290 |24.05.2015 НОВИНИ

Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица, заяви Плевнелиев и поведе шествието за 24 май

.
Източник: БНТ
Над 300 млн. жители на планетата пишат на кирилица. Това каза президентът Росен Плевнелиев, след като посрещна първите гости на президентската институция по повод деня на отворени врати за 24 май.
 
Малко са тези, които успяха да дарят светлина на другите. „Гордеем се с това, че точно тук, в България, се е разгорило огнището на духовността и писмеността на славянските народи, a искрите се разгоряха по целия свят”, заяви държавният глава, цитиран от Фокус. „Имаме над 50 народа, от 12 държави, в които кирилицата е официална азбука”, уточни Плевнелиев. „Гордеем се със социалния принос на българите, които разбраха важността на дело на светите братя Кирил и Методий, опазиха го, развиха го и го дадоха на света по един изключително важен начин. Малко са народите, които празнуват за светци, които са създали азбука. Малко са народите, които имат ден на писмеността и културата, който е национален празник. Много малко са народите, които имат азбука, с която се гордеят, която между другото е и третата официално призната в ЕС.

Вече може да я видим и на всяка една европейска банкнота”, каза президентът. За нас това е доказателство за мисията на българския народ към миналото и към бъдещето .Това е повод за национална гордост, че и ние сме дали нещо на света, заключи президентът. След като посрещна гостите на президентската институция държавният глава поведе празничното шествие по повод 24 май.

То тръгна от Президентството към БАН, пред която към множеството се присъединиха много учени и научни работници. Оттам всички продължиха към сградата на Софийския университет. В шествието освен държавният глава се присъединиха, министри, народни представители, общински съветници и десетки граждани. Шествието е ескортирано от два полицейски патрула, а движението по бул. "Цар освободител" и пресечните му улици се регулира от органите на реда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4579 |23.05.2015 Жителите на Мизия готови на бунт, искат повторна експертиза . 8| 4468 |22.05.2015 Вложители в КТБ: Синдиците ще откраднат всичко . 1| 4271 |19.05.2015 Атанасова: Служителите на Специализирана служба за вътрешен одит на КТБ са привлечени като обвиняеми . 19| 4587 |12.05.2015 Цацаров: Известни имена са вложителите със специални лихви в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads