Реклама / Ads
17| 4669 |24.05.2015 НОВИНИ

Янаки Стоилов: Престижът на знаещия да е по-висок от този, който е присвоил богатство

.
Янаки Стоилов
„Да направим така, че престижът на знаещия да стои по-високо от самочувствието на този, на когото е подарено богатство или го е присвоил”, призова депутатът.
 

Заместник-председателят на 43-то Народно събрание и депутат от „БСП Лява България” Янаки Стоилов бе гост на честванията по случай 24 май във Велинград. Празничната програма бе открита с поздравление от заместник-кмета на общината Георги Янчев, съобщиха от пресцентъра на социалистите.

 

 „Днес празнуват българските учители – бивши и настоящи, хората, които не само ни учат да четем и да пишем, но преди всичко да бъдем добри граждани на нашата държава. Днес празнуват и дейците на културата – хората, които не само пазят българската традиция, българщината, но и развиват талантите на нашите деца. И нека скъпи съграждани днес, на този най-хубав български празник всички заедно кажем: Върви народе възродени, към светли бъднини върви“, заяви Янчев пред събралото се множество на площада в града.

 

Янаки Стоилов също се обърна към учителите, учениците, дейците на културата, жителите и гостите на Велинград. „Днес на 24 май отново се прекланяме пред делото на Светите братя Кирил и Методий, отново празнуваме Деня на славянската писменост и българската култура. Изразяваме нашата признателност на тези, които ни научиха на четмо и писмо“, каза депутатът от левицата.

 

Той посочи, че на днешния ден отбелязваме водещата роля на българското училище, читалище и българската църква за изграждане на храма на просвещението и духовността. Според Стоилов на този тържествен ден едва ли ще се намери обществена личност или оратор, които да не признаят ролята на знанието и науката за човешкия и обществения прогрес, да не отбележат тяхното приоритетно място в обществения живот.

 

„Това обаче далеч не е достатъчно. Всички ние трябва да направим така, че престижът на знаещия да стои по-високо от самочувствието на този, на когото е подарено богатство или го е присвоил. Да искаме държавата да има по-голямо внимание и да отделя по-голямо финансиране за образование култура и наука“, категоричен бе Янаки Стоилов. По думите му не бива зад хубавите думи да скриваме актуалните въпроси, реалните противоречия и деления. „Нека да се запитаме как е възможно образованието да бъде всеобщо благо и право, след като в същото време някои искат да го възприемат като стока. Как да се осигури равен достъп до образование, ако държавата допусне да финансира своите и общинските, и частните училища?“, попита депутатът.

 

Той продължи с въпроси дали е възможно да се говори за повишаване на качеството на образование, ако образователните институции са принудени да гледат на ученика като на банкнотоносител за техните бюджети, както и кой ще полага необходимата грижа и ще отдава полагащото се внимание за децата със специални образователни потребности, ако бъдат закрити помощните училища.

 

„Къде остава социализиращата и възпитателната роля на образованието, ако без ограничения се допусне надомното обучение? Всеки един трябва да намери отговор на тези въпроси“, категоричен бе Стоилов. Той допълни, че официалният отговор скоро ще го чуем от българския парламент и от тези отговори ще зависи дали натрупаните през последните години проблеми в образованието ще се задълбочават или ще започнат постепенно да се преодоляват. Според него в днешното общество на знанието, при прехода от индустриалната към информационната епоха, ролята на образованието и науката неимоверно нарастват.

 

„Това налага, като запазим нашите образователни традиции, да приспособим образованието към повелите на днешния ден, да съчетаем образователните със социалните и икономическите потребности, да повишим престижа и социалния статус на българския ученик, да разкриваме и развиваме способностите на всяко едно дете и ученик“, заяви депутатът от левицата. Той се призова множеството: „Нека винаги с нас да носим факела на просвещението, който да озарява житейския ни път. Нека този факел отново разгори изконния стремеж на българския народ към достоен живот и социална справедливост. Честит празник!“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8168 |14.05.2015 Стоилов: Смъртта на Гео Милев е символ на терора . 1| 4583 |12.05.2015 Янаки Стоилов взе участиe в тържествата в Брацигово . 20| 5147 |08.05.2015 Янаки Стоилов: Има ли днес фашизъм? . 11| 4587 |26.04.2015 Стоилов: България изпада във все по-голяма безперспективност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads