Реклама / Ads
24| 9141 |28.05.2015 НОВИНИ

Е. Сугарев за Фрог: Нямаме хора като Маковей, само прокурори, които не правят нищо

.
Едвин Сугарев Източник: Булфото
Оневинени в разследването ми по казуса КТБ, което съм описал в книгата ми „Аферата КТБ”, със сигурност няма да има. В казуса КТБ бели души изобщо няма, заяви пред Фрог нюз Едвин Сугарев. Всички са или черни или сиви. Както олигарсите, така и институциите, които се занимават с този случай и които са изключително виновни.
 
Що се отнася до моите очаквания, които би предизвикала книгата ми в обществото, надявам се на добро присъствие на премиерата, която ще състои на 4 юни от 18 часа на мястото на бившия мавзолей. Очаквам хората да се замислят все пак, защото за втори път се случва да настъпим същата мотика, каквато настъпихме през 1996-1997 година. Приликите между двата случая са огромни. Имаме икономически групировки, които използват банки, имаме политическо представителство, което е едно и също в двата случая и това е ДПС, заяви Сугарев.

Надявам се да стимулирам хората да търсят истината. Не казвам, че аз съм я намерил докрай, но трябва такива усилия да се полагат. Не случайно цитирам в книгата и мнението на президента Росен Плевнелиев, който каза, че ако не изчетем докрай досиетата КТБ, преходът няма да приключи и ще продължим да се въртим в този омагьосан кръг. А аз искам да излезем от него по някакъв начин.

Атаката срещу КТБ бе започната от прокуратурата с обиските във фирми, свързани с Цветан Василев. А сценарият за фалита на банката е създаден два-три месеца по-рано, заяви Едвин Сугарев на пресконференция вчера. Според него в основата на задвижването на този сценарий стоят разпадането на модела „Кой” и спирането на проекта „Южен поток” от правителството на Орешарски.

Сугарев разкри, че конкретният повод да се стигне до дълбок и непреодолим разрив между Цветан Василев и Делян Пеевски е спор по бъдещи финансови проекти, свързани с „Южен поток”. Две фирми, близки до Пеевски – макар, че той, ако го питате, няма никакви фирми, а само един апартамент и една кола, горкият – са били определени да бъдат подизпълнители у нас по изграждането на газопровода.

От тяхно име е било поискано сериозно кредитиране от КТБ, надхвърлящо 1 млрд. лв. Банката е била определена да е финансовата институция, през която ще върви основното финансиране по проекта. Цветан Василев обаче, от своя страна е поискал да му бъдат предоставени гаранции по кредити. Такива били отказани и така отношенията им са се влошили, обясни Сугарев.

Така бе дадено началото на сценария за фалиране на КТБ. Този процес ни задължава да се запитаме дали българската прокуратура, БНБ и тайните ни служби работят в полза на държавния интерес, призвани да се борят с октопода на корупцията или просто са пипала на същия този октопод, заяви Сугарев.

Накратко хронологията на събитията по задействането на умишления фалит на КТБ бяха описани от Едвин Сугарев така:

1. На 13 юни 2014 г. прокуратурата стартира показна акция с обиски във фирми, свързани с Цветан Василев на бул. „Цар Борис III” 159.
2. Държавни и частни медии се включват чрез „обилно” отразяване на акцията.
3. Прокуратурата огласява, че разследва сигнал за подготвяно убийство на Делян Пеевски – нещо, което в крайна сметка се оказа, че не е вярно, но бе достатъчно да създаде паника сред вложителите на КТБ, които изтеглиха над 1 млрд. лв. в рамките на една седмица.

Аз съм убеден, че няма банка в България, която би устояла в такава ситуация, заяви Едвин Сугарев.

Гениално лесни решения в България не могат да се случат. По-тъжното обаче е, че нямаме фигури като Моника Маковей, коментира Сугарев още изказването на бившия правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат. Вместо това имаме дълга серия от главни прокурори, над които е само Господ. Те не работят в полза на държавата, а в полза на разни частни или външни политически интереси. Включително и последният ни главен прокурор е такъв, който е абсолютно виновен за казуса КТБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11945 |28.05.2015 Само във Фрог: Братът на Сертов разследван за кражба на 100 хил. евро в Брюксел . 4| 5361 |27.05.2015 Кременлиев от Гърмен за Фрог: Държавата да мери с еднакъв аршин . 4| 7841 |27.05.2015 Ахундова за Фрог: Служители в КТБ са били шпионирани и пребърквани . 12| 8465 |20.05.2015 Само във Фрог: Слухове свалят Христо Динев от поста шеф на СГП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads