Реклама / Ads
16| 15593 |15.06.2015 ЪNDERGROUND

ВКС призна, че „Килърите” са група за убийства, рекет, изнудване и палежи /обновена/

.
Петър Стоянов-Сумиста
Върховният касационен съд окончателно призна, че „Килърите” са организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, а техен лидер е Петър Стоянов-Сумиста. Това е записано в решението на последната инстанция, с което Фрог нюз разполага преди всички.
 
След близо 4 годишна мъчителна съдебна сага, стана ясно, че изправените на подсъдимата скамейка Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Райчо Стойнев ще лежат в затвора за дълго. ВКС е категоричен, че няма извършени процесуални нарушения при събирането на доказателствата срещу престъпната банда. С този извод висшите магистрати правят на пух и прах твърденията на някои обвиняеми и техни защитници, които атакуваха действията на полицията и прокуратурата.

Направена е вярна преценка за високата степен на обществена опасност на деянието, специфичната ориентация на ОПГ-да извършва деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо - човешкият живот. Мотивите на въззивния и на първоинстанционния съд, свързани с индивидуализацията на наказанията за това престъпление и за всяко отделно деяние, извършено от ОПГ, са подробни, ясни, аргументирани и правилни, споделят се от настоящия състав и не е необходимо повтарянето им", се посочва  в решението.

Съдът отменя само частично присъдата в частта й, свързана с убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев. Правим изричното уточнение, че не става въпрос за несъгласие с произнесените доживотни присъди на първите две инстанции. Съдиите от ВКС са поискали Варненският апелативен съд единствено да повтори преразпити на 5-6 свидетели, които преди това са били извършени в присъствието на резервния защитник Георги Иванов. Магистратите са отбелязали, че на тези разпити са липсвали другите двама адвокати на подсъдимите. Юристи припомнят, че  по принцип ролята на резервния защитник е именно да защитава уличените, когато редовно наетите адвокати отсъстват. Важно е да се отбележи, че  след като разпитите приключат, ВКС ще се произнесе отново  и в тази си част на обвиненията. Счита се, че с днешното си решение на ВКС, прокуратурата отбелязва безпрецедентен успех.

Така при днешното решение, което  е окончателно в тази част по обвинението за участиие в ОПГ,  Петър Стоянов -Сумиста ще прекара най-малко 15 години зад решетките. Ортакът му Васил Костов-Кеца ще търка наровете 10 години, а Георги Вълев минимум 8 г. за лихварство, без да считаме по-малките наказания за другите престъпления. С по-малка присъда за сега се отървава Янчо Попов-Туцо, заради влошеното си здравословно състояние - 5 г.

Ето и присъдите:

Петър Стоянов-Сумиста:
- 15 години за ОПГ
- 10 години за взрив на магазин в София
- 10 години за палеж на магазин
-10 години за палеж на друг магазин
-5 години за побой на Николай Паунов
- 3 години за побой на адвокат Петър Лупов

Васил Костов-Кеца:
-10 години за ОПГ
-3 години за незаконно оръжие

Янко Попов-Туцо:
-5 години за ОПГ

Георги Вълев:
-8 години за лихварство
-4 години за побой в плевенско село
-3 години за побой на Петър Лупров
- Конфискация на 97 хиляди евро  и 16 хиляди лева.



По време на съдебния процес, подсъдимите, начело със Сумиста, въртяха какви ли не номера. Петър Стоянов се правеше на болен и разиграваше невиждан цирк в съдебната зала. След това започнаха удари срещу свидетелите по всички възможни начини. Стигна се и до опит един от тях да бъде физически ликвидиран. Не закъсняха и атаките срещу участниците в разследването. Истинска компроматна война се развихри срещу прокурорките и полицаите, които изправиха бандата в съда. В атаката бяха включени и няколко медии, в които се публикуваха откритите писма на тартора на бандата - Сумиста.
 
Вижте какво сподели днес пред Фрог един от свидетелите срещу Сумиста, след като чу решението на ВКС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13765 |05.05.2015 Само във Фрог: МВР удари наркогрупата на Темерута, арестувани са Венци Боксьора и Иво Турчина . 33| 16954 |12.12.2014 Пиперливи дебати по делото „Килърите” във Върховния съд . 10| 17866 |11.12.2014 Свидетел срещу „Килърите”: Сумиста ме предупреди да си затварям устата . 11| 19093 |04.11.2014 Пълен абсурд! Медицински експертизи се разминават за здравето на член от „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads