Реклама / Ads
2| 13395 |22.06.2015 МИНАЛО

Създадена "Священная война" - "Вставай страна огромная"

.
Свещена война
На 22 юни 1941 г. в хода на Втората световна война Третия райх напада СССР. След два дена на 24 юни 1941 едновременно във вестниците „Известия“ и „Красная Звезда“ е публикувано стихотворението на поета Василий Лебедев-Кумач „Священная война“. Композиторът Александър Александров веднага пише музика към текста. Певците и музикантите от „Червенознаменния ансамбъл за песни и танци на СССР“ преписват текста и музиката на работните си тетрадки.
 
Песента спешно е разучена и още на 26 юни 1941 г. част от ансамбъла я изпълнява пет пъти на Беларуската гара в Москва при изпращане на военни части на фронта.
Популярност

Всяка сутрин Радио „Москва“ започва емисиите си с песента след ударите на Кремълските камбани. Музиката внушава още с началото си трагизъм, непреклонна и страшна решителност в невероятно трудната война, съчетана с широка мелодична разпевност. Текстът извежда свещения, народен и решителен характер на защитата на отечеството и изключва всякъкъв компромис и двусмисленост. Песента придобива масова популярност сред руските войници. Поддържа бойният им дух особено в тежките отбранителни битки през 1941 и 1942 г. Записана е през тези години на грамофонна плоча (1941-1942).

„Священная война“ бързо се превръща в песен-символ на защитата на СССР в годините на Втората световна война. Получава популярност по целия свят. В следвоенните години, неизменно се изпълнява от „Червенознаменния ансамбъл за песни и танци на СССР“ при неговите концерти в родината и чужбина. На 22 май 2007 г. ансамбълът е бурно аплодиран при изпълнението на песента в Щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. На ежегодния парад на победата на СССР над Третия райх на 9 май на Червения площад в Москва под звуците на песента се изнася държавния флаг на Руската федерация и Знамето на победата.
Текст

Священная война

Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой тёмною,
С проклятою ордой.

Припев x 2:

Пусть ярость благородная
Вскипает, как волна!
Идёт война народная,
Священная война!

Дадим отпор душителям
Всех пламенных идей,
Насильникам, грабителям,
Мучителям людей!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5726 |21.06.2015 Отбелязваме Международен ден на йогата . 0| 5065 |20.06.2015 7-годишният Константин по чудо се спасява от водния ад в „Аспарухово“ . 0| 5257 |19.06.2015 Година след трагедията в Аспарухово- виновни няма! . 4| 8149 |17.06.2015 Реставрираха залите на Фердинанд и Борис III във Военна академия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads