Реклама / Ads
0| 30730 |26.06.2015 ЪNDERGROUND

Пеевски и ДПС налапаха "Левски". Честито, фенове!

.
"Фесове, вън от "Ботев"! Това скандираха феновете на "канарчетата", когато Пеевски беше близък на банкера Цветан Василев и смучеше от банката му милиони за своите фирми, които никога няма да бъдат описани в депутатската декларация. Защото формално се водят на други лица. Крясъците бяха заради Пеевски, признава многократно сегашният ортак на депутата и бивш приближен на Василев - Бисер Лазов.
 
Какво ще крещят феновете на "Левски", след като депутатът от ДПС Делян Пеевски измъкна брутално "отбора на народа" от Тодор Батков? Батков заяви, че налял досега във футболния клуб над 45 милиона. Какво ще налеят новите чорбаджии адвокат Александър Ангелов, Иво Тонев и пловдивския бинесмен Николай Иванов? Откъде ще дойдат парите, като се има предвид, че Ангелов и Тонев нямат голям бизнес и печалбите им са колкото да живеят, да речем, доста добре. Нищо повече. Годишните финансови отчети на Иванов също не дават основания за финансов оптимизъм.

Откъде ще дойдат тогава парите за "Левски"? Откъде, бе, хора?

 

От "Булгартабак", гласи единият отговор. Защо от цигарите? Ами защото адвокат Ангелов, който срамежливо признава, че се познава с Пеевски, но нищо повече, има доста общо с компанията. А дали има общо и с подозренията за продажба на нелегални цигари, произведени в предприятия на "Булгартабак", за които тече митническа проверка от декември 2014 г.?

 

"Фесове" ли ще викат феновете от синята агитка или ще си налягат парцалите, за да получат някой лев техните водачи? Нали се кълнат, че Апостола е техният идол и на 19 февруари поднасят цветя на паметника в центъра на столицата? С Ангелов и Пеевски ли вече ще участват в дългогодишния ритуал? Любопитна гледка ще са...

 

Малцината запознати със задкулисието на сделката по придобиването на ФК "Левски" твърдят, че разговорите с Батков са били остри, груби и дори брутални. Отборът буквално е взет с рекет и заплахи. Участниците едва ли ще признаят някога това, но мълвата ще продължи да си пробива път в публичното пространство.

 

Формално дългогодишният собственик на столичния футболен клуб "Левски" Тодор Батков се оттегли от позицията си. Той отстъпи безвъзмездно контролния пакет акции на председателя на Управителния съвет Иво Тонев и на още двама души – адв. Александър Ангелов и Николай Иванов.

Иво Тонев е бивш изпълнителен директор на "Локомотив" (София), ексшеф на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ, който оглавяваше спортната комисия в Столичната община. Влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. Според непотвърдена официално информация тогава във финансирането на "Левски" участваше и изключително близкият на лидера на ГЕРБ строителен предприемач Александър Сталийски, който неведнъж е заявявал интереса си към клуба.

 

Иво Тонев е един от партньорите на карти на премиера Борисов. Считан е за негов близък приятел и досега.

Александър Ангелов пък е адвокат, който от години е свързан с бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски, какъвто бинес формално не съществува. Ангелов и партньорът му Гено Андреев участваха в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

Още преди година във Фрог нюз писахме, че Делян Пеевски, чрез подставени фирми и лица овладява постепенно "Левски". Тогава някои горещи фенове на клуба ни обвиниха, че информацията ни е невярна и манипулативна. Днес тя вече е факт.

 

Вероятно поради наситеното със събития и световен футбол лято, феновете на синия клуб, може би не разбраха, че в един момент любимият им клуб се оказа под контрола на  депутатa от ДПС Делян Пеевски и главният обвиняем по делото "Октопод" - Алексей Петров. Комбинацията изглежда странна само на пръв поглед. Това е така, защото официално нито Пеевски, нито Петров, известен още като Трактора, стоят с имената си в търговския регистър съответно на "Дигерасо Лимитид" и застрахователната компания "Лев инс". В интерес на истината трябва да отбележим, че "Лев инс" е само генерален спонсор на "сините" и не притежава дялове в клуба. Но думата на дружеството със сигурност тежи.

 

Ето някои публикации, които описват фактите.

 

В. "Дневник" от 20.07.2014

Банкерът Цветан Василев отрече да е давал заем на Тодор Батков, свързан с футболния "Левски", както заяви президентът на клуба в петък в отговор на материал на "Капитал".

"Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов", заяви банкерът днес, цитиран от няколко сайта. Кой друг, ако не Цветан Василев би могъл да знае най-много за топлата връзка между Пеевски и Ангелов...

В-к "Капитал" на свой ред пише, че ден преди Коледа през 2011 г. свързаната с Цветан Василев фирма "Билдинг рисорт" е отпуснала паричен заем на кипърското дружество "Дигерасо Лимитид", за да финансира покупката на акции в "Левски" и половината от дълга на клуба към Батков.

Батков все пак призна, че е получил заем в труден момент от Цветан Василев. Банкерът обаче отрича тази версия абсолютно аргументирано: "Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на "Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на "Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на "Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков". Трудно се опровергават такива факти.

Според публикуваните документи кипърската офшорка "Дигерасо Лимитид" е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на "ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв.

Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

Фирмата-кредитор "Билдинг рисорт" е собственост на "Ареском", която от своя страна е 100% собственост на Александър Радев. Дружеството е от тогавашния кръг от фирми, които е управлявал защитения свидетел срещу КТБ и Цветан Василев - Бисер Лазов. Същото дружество е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева.

Така че, каквото й да говори Батков, Делян Пеевски държи 42% от капитала на клуба. Това беше преди една година. Днес Пеевски държи цалият "Левски".

 

Налага се да припомним на адвокат Ангелов, че е нещо повече от бегъл познат на депутата от ДПС Пеевски.

 

През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“– австрийското дружество BT Invest се сменя. Компанията е придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Официалната версия е: Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък се притежават от митично физическо лице.

 

Нито една институция в България така и не се поинтересува кой е реалният собственик на "Булгартабак" и откъде са парите му.

 

Нещо повече - все още ли собственици в Livero Establishment са същите лица? Предварителния план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев, но е спорно дали към момента на сделката вече не е сменил курса  към Пеевски.  Това пише в блога си журналиста Мирослав Иванов.

 

Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна в самите собственици на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от Великото херцогство. 

 

Лихтенщайн е известен с това, че собствеността на компаниите там е практически неразкриваема. Освен ако искането на дойде от държавна институция като прокуратура и ако е достатъчно конкретно. Нещо, което в този момент е немислимо, ако съдим по слуховете за влиянието на Пеевски в държавното обвинение.

 

Да видим кои лица ще се появят наесен в официалната ложа на Герена. Ще е интересно. Дотогава има достатъчно време най-запалените фенове да си татуират новия собственик върху тялото. Що и студиата TATTOOS да не изкарат някой лев...

 

Колкото до Апостола... Някой ден Пеевски може да купи и правата върху Дякона, както и паметника в столицата. В тази държава, с тези управници - всичко е възможно.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12274 |09.06.2015 Защитеният свидетел срещу КТБ Б. Лазов и Д. Пеевски се гаврят с прокуратурата . 38| 30565 |02.06.2015 Ултра скандал: Главен свидетел срещу КТБ в имотни далавери с Пеевски . 66| 16579 |21.05.2015 Шок! 800 млн лапнало ДПС чрез Пеевски от обществени поръчки . 84| 28293 |28.04.2015 Фрог научи: Пеевски продава Булгартабак, бяга в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads