Реклама / Ads
0| 13570 |03.07.2015 ИНТЕРВЮ

Доц. Ал. Маринов: Най-голяма слабост на БСП – не осъзнава трудната си ситуация

.
Доцент Александър Маринов
Най-голямата слабост на БСП е , че не осъзнава в колко трудна ситуация се намира. Кадиев е политически егоцентрик. АБВ е пред срив. РБ действа катастрофално. Съюзяването на ГЕРБ и ДПС върви като една невидима, подводна мощна линия. Доган ще се завърне като омиротворител. Това казва в интервюто за Фрог социологът доц. Александър Маринов.
 
- Г-н Маринов, премина т.н. „пленум на истината” на БСП. Ще доведе ли той до някакви промени в червената партия и как бихте коментирали  освобождаването от ръководството на БСП на Антон Кутев и Кристиан Вигенин?

- Много се съмнявам ,че едно единствено заседание на един орган, при това не на висшия орган на БСП, може да изиграе някакво съдбоносно решаващо значение. Очевидно имаше някакви свръхочаквания , и някои от тези свръхочаквания бяха свързани с вътрешните, невидимите подводни течения и вътрешни конфликти в партията. С една дума оценката ми е, че той не изигра някаква решаваща роля.

Този пленум нито доведе до някаква коренна промяна в политиката, нито до някакви кардинални структурни и личностни промени в ръководството на партията. Все пак трябва да се отблежи, че председателят на пратията Михаил Миков от известно време се опитва в своите изказвания да маркира някакви жалони на промяна, но за съжаление те не се реализират, не се подкрепят от партията и не се превръщат в посока за политическо действие.

Чудел съм се какво правят Кутев и Вигенин в ръководството на партията и то не защото са близки до Сергей Станишев, а защото нямат никакъв принос към партията. Според мен беше голяма грешка силовото налагане на Вигенин като водач на листата в Благоевград на миналите парламентарни избори, което доведе до големи щети на партията в този регион. Но въпросът не е толкова, че са си отишли двама души, а с какво ще се промени политиката, като тях ги няма в ръководството на БСП. Кой ги е заменил?  Добре, отишли са си едни, но ще дойдат ли на тяхно място хора, които ще правят силна политика, да подкрепят ръководството на партията в тази много трудна ситуация?.

Според мен най-голямата слабост на БСП е , че не осъзнава в колко трудна ситуация се намира.

- Коментирайте приетата от БСП стратегия за местните избори. Ще обърне ли тя резултата по време на вота или всяко ново не е ново ?

- Запознат с това, което е оповеестено. Има неща бузумно тривиално в нея. Откакто сме започнали да правим демокрация, всички говорят, че трябва де се ходи от врата на врата и да се агитира. Въпросът е, дали искат хората зад вратите тази агитация. Дали БСП ги искат хората зад вратите?!  Защото за да отидеш да говориш с хората, трябва да имаш лице. Трябва да си водил една честна и последователна политика. За съжаление БСП през последните години драматично, бих казал трагично, се откъсна от хората, водеше една определено дясна корпоративна политика в интерес на определени групи и определени личности в своето ръковоство. Иначе има и някои верни неща, например като извода, че  местната власт деградира. Подходът  към местната власт на ГЕРБ,например,  е порочен, защото те се борят за повече местна власт на всяка цена, но очевидно не знаят, какво да правят с нея. Тя е в интерес на някои, а не в интерес на обществото.

Но дори документът за стретегията да е добър, той сам по себе си не може да предизвика чудотворна промяна. Въпросът е, кой ще го прилага, какви конкретни действия ще се раеализират. Защото, вижте, освен писане на документи, аз не виждам някакви по-енергични действия от страна на БСП. Много закъсняват с номинирането на кандидатите си за кметове и съветници. Мисля, че се плашат от този процес, защото най-вероятно ще избухнат остри вътрешни междуособици. Времето напредва, остават четири месеца, от които двата са ваканционни.

- Как ще коментирате позициите и действията на някои от младите и дейни социалисти. Георги Кадиев е  особено активен, Кирил Добрев сякаш се е притаил, а Драгомир Стойнев едвам отърва кожа на пленума?

- Очевидно е, че това са три различни случая. Кадиев е един политически егоцентрик. Той се чуди само, как да направи добро впечатление. Понякога го прави за добро, понякога го прави по един абсурден начин. И то не само против БСП. Неговата подкрепа на проекта за агитацията на майчин език не е вреден само за БСП, а е вреден за България. Това е порочна инициатива  и не е хубаво с това да трупаш активи Но Кадиев се държи така от помтивека, не е от днес.

Добрев едва ли е притихнал, той си гони неговите задачи в регионите , където е силен. И навярно това е свързано с номинирането и нареждането на листите.

Стойнев явно е допуснал груба грешка. Тук въпросът опира до една типична слабост на БСП, и не само на БСП. Тя не е способна да си извади поуки от тези слабости, а не да налага някакви лични наказания и да се търси личен противник. Грешките на Стойнев като министър трябва да се оценят от гледна точка на това, каква политика трябва да се води и следва в бъдеще...

- И някои от старите кучета като Дъбов и Узунов май са се притаили ?

- Ами то е ясно, че една част от ръководството на БСП се е притаило. Очакват резултатите от местните избори, които вероятно няма да са добри. Тогава вероятно пак ще се търси един основен виновник, например председателя на партията и някои около него. Тези, които вечно са оставали и са се измъквали от отговорност и са сменяли председатели, пак ще останат . Това е стар номер в червената партия, номенклатурен номер. А тези хора с нищо не са помогнали на партията.

В БСП трябва да се проведе един честен разговор, да се види този кръг от 15-20 души, които управляват партията през последните двадесетина години, да се видят и оценят всички погрешни и катастрофални политически решения. И първо - да се поправят грешките .  Второ, хората, които са свързани с тези грешни решения, да си отидат. Няма как да си налагал грешни решения за партията и държавата и да искаш пак да си във властта и отгоре. Непоносимо е, нетърпимо.

- Един ясновидец в предаване по Нова телевизия прогнозира, че Миков ще си подаде оставката, а Ивайло Калфин ще бъде свален като социален министър в кабинета на Бойко Борисов?

- Ами при едни лоши резултати и при една тежка загуба на БСП, която изглежда съвсем вероятна, е нормално да се постави въпроса за оставката на лидера. Ненормално е да губиш много избори и да не искаш да си тръгнеш. Не знам как ще постъпи Миков, но големият въпрос тук е и за отговорността на всички от ръководството. Има отговорност на Изпълнителното бюро, на Националния съвет. И на други нива. Партията като цяло е в лоша кондиция, не само  председателя.

Въпросът за Калфин е свързан с разпределението на силите след местните избори. Не е трудно да се види, че за ГЕРБ тази коалиционна формула е неудобна, наприятна. Ако ГЕРБ спечелят убедително местните избори и ако другите партии от управляващото мнозинство се представят зле,  са възможни най-различни размествания. Може и други да си отидат.
 
Според мен АБВ трудно ще постигне добро представяне, защото спецификата на местните избори е такава, пък и не може да се каже, че те печелят своите естествени избиратели от участието си в това управление. При тях може да настъпи срив, който да ги извади от управляващата коалиция.

- АВБ иска да участват заедно с БСП в местните избори, но последните май се дърпат?

- БСП постъпва правилно, защото АБВ удари в гръб партията на парламентарните избори. Сега разбират, че без БСП няма да могат да се закрепят и искат съвместно участие и да имат някакви съвместни резултати. БСП не иска това и навярно има някакви условия. Комуникацията засега е трудна.

 Проблемът не е само на БСП. Вижте как мъчително върви този процес на издигане на кандидати и платформи. Вижте какво прави Реформаторският блок. Те дейсват катастрофално. В районите където имат подръжници, в големите градове, те нищо не правят и вземат решения, които ги обричат да бъдат един миманс. Например в София, независимо от всички качества на Вили Лилков, който познавам . За столичен кмет сега се иска друга фигура- много по-ярка, много по-популярна. Най-ваче фигура, която няма да говори технократски, а ще говори политически.  Защото проблемите на София са политически. Тук е сбъркана кардинално политиката на стратегическо управление на града.

- ГЕРБ по места се съюзяват с ДПС, а пък БСП е предложило да се явят с ГЕРБ с обща кандидатура за Кърджали? Вашият коментар по тези съюзи?

- Да ,така беше предложено от местното ръководство на БСП в Кърджали. Не знам дали това е съгласувано в ръководството на партията, но е възможно. Помните, че и БСП и СДС се съюзяваха в Кърджали срещу ДПС.

Що се отнася до съюза на ГЕРБ и ДПС, той върви като една невидима, подводна мощна линия.  И според мен това е един възможен бъдещ ход на ГЕРБ. Те никога не са се откъсвали от тази линия въпреки някои по-силни думи. Както виждаме, те въобще спряха да говорят за ДПС, особено хората около Борисов. Така че може да има съюз.

- Наскоро Местан за пръв път проговори за раздяла с Пеевски. Може ли той да го реши това ? Притаил ли се е и Доган?

- Пеевски е едно подставено лице, той не е самостоятелна величина И неговата сила  е в това, че някой стои зад него.  Ако този  някой реши да го подмени по някоя причина, той ще го подмени. И това може да се случи по всяко време и няма дори да е изненадващо.

Другият, големият въпрос е, че Доган като че ли не се чувства уютно да стои в сянка. Не изключвам при определени обстоятелства той да се завърне в голямата политика, макар че той не е излизал де факто от нея. Може да се завърне с оглед на това, че ситуацията и в страната и извън нея става все по-сложна.  Притеснително е постоянното засилване на етническото напрежение. Нищо чудно Доган още веднъж да изиграе тази карта, която веднъж му се приписва, че е изиграл. На омиротворител. Да овладее етническия конфликт и да каже, ето сега пак поставям националните интереси над всичко. Това също е възможен сценарий.

- А как ще коментирате отношението към Русия на институциите и  различните партии?

- България води една враждебна политика към Русия, даже прекалено враждебна - и президента, и министри и политици. Вкарва се една риторика, от която България нищо не печели. Правим се по католици от папата. Има други европейски страни, членки на ЕС и НАТО, чиито ръководители водят една по-предпазлива политика към Русия. Тук просто става въпрос за натягане на една част от българските политици, които искат да получат благоволението на САЩ. Но това е опасна игра. Не защото Русия е заплаха за България, а защото дългосрочните ни интереси предполагат да се съобразяваме с този геополитически фактор. Можем да си бъдем лоялни пратньори в НАТО и ЕС, без да сме врагове с Русия.

- Г-н Маринов, и в отношението към Гърция в България има полюси. Едни ръкопляскат на Ципрас и СИРИЗА, други ги смятат за убийци на демокрацията в Европа.

- В България за Гърция се коментира едностранчиво, тенденциозно и идеологически. Според мен трябва да си извадим големи поуки от това, което се случва в Гърция. Има общи проблеми. Някои от тях засягат България като икономически слаба и пълна със социални проблеми страна.

Голяма част от политиките на ЕС са погрешни, включително и спрямо Гърция. И по въпроса се изказаха изключително авторитетни имена, включително и нобелисти- иконимисти. Случващото се в Гърция трябва да е предмет на голямо внимание в България, защото очевидно има социални пробеми у нас, които са не по-малко от тези в Гърция. Но те засега се подтискат, просто като не обръщаме внимание. Може би защото онеправданите , смазаните в България нямат свой говорител и представител.

Но няма гаранция че все така ще бъде. Много партии и движения  в Португалия, Ирландия, Италия вече поставят въпроса за коренна промяна в политиката заради голямата задлъжнялост и мерките  за икономии.

Всъщност за каква спасителна програма за Гърция говорим, след като за 4 години  дългът се е увеличил 30%. Има нещо дълбоко сбъркано в тази работа. Наивно и нелепо говорят за Гърция в публичното пространство в България  и медиите, и хора с претенции
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9698 |21.07.2014 Ал. Маринов: Политиците са необратимо изчерпани . 7| 12841 |08.05.2013 Владимир Маринов: Времето на политическо разединение свърши . 30| 44642 |20.02.2013 Ал. Маринов: Предстои цялостно преобръщане на пластовете в България . 37| 13981 |29.06.2011 Ал. Маринов: Идва краят и на „безсмъртника” Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads