Реклама / Ads
0| 7722 |02.07.2015 НОВИНИ

Пожар до АЕЦ "Чернобил", нямало радиация

.
АЕЦ "Чернобил"
Огромен горски пожар в отчуждената зона около АЕЦ „Чернобил“ в Украйна не е предизвикал промяна на радиационния фон в Беларус, съобщи "РИА Новости", позовавайки се на беларуските власти. Припомняме, че на 29 юни в Чернобилския природен парк започна пожар, който се разпростря на площ 130 хектара.
 
Бяха установени 6 огнища, като пет от тях се намираха в отчуждената зона около авариралата през 80-те години на 20 век АЕЦ „Чернобил“. В четвъртък сутринта те са били овладени.

В сряда украинската инспекция за ядрен контрол съобщи, че в участък от района са установени по-високи от нормалното нива на цезий 137. Украински учени обаче успокоиха обществеността, че няма опасност от радиационно замърсяване заради пожара. В същото време главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” увери, че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил пред Дарик. Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов.

Преди два часа пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов. Той изнесе информация, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фонд също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов. По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР.

Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране. „Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони, заяви по-рано полският експерт от „Грийнпийс” Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС. „Много опасно е, че всичко се случва в областта на атомната електроцентрала. Ако огънят стигне до там, ще има огромно количество радиация в атмосферата”, каза той. По думите му най-сериозен е рискът за Украйна, Русия и Беларус, тъй като те са доста близо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4609 |25.06.2015 Огромен пожар изпепели дърводелски цех . 0| 4737 |24.06.2015 БСП притеснени, на пожар викат Ненчев в НС заради USA-техниката . 7| 5002 |13.06.2015 И днес протести на полицаи, пожарникари и надзиратели . 1| 4448 |11.06.2015 Пожар лумна в центъра на Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads