Реклама / Ads
0| 6191 |02.07.2015 НОВИНИ

Парламентарна комисия реабилитира ген. Шивиков

.
ген. Димитър Шивиков
Всички лица, които са имали допуск до класифициранат информация, но той им е бил отнет заради водено срещу тях досъдебно или съдебно производство да могат да бъдат реабилитирани. Това предложи на заседание на вътрешната комисия Цветан Цветанов днес. Поправката бе подкрепена и от останалите членове на комисията.
 
Комисията разгледа и гласува на първо четене два почти идентични законопроекта на БСП и на Реформаторския блок за изменение в закона за класифицираната информация. И за двата се предлага при досъдебно или съдебно производство да не се отнема допуска до гриф "Секретно", като мотивите са, че при сега действащата норма се нарушава презумпцията за невинност до доказване на противното.

Формалният повод за тези предложения стана отнемането на допуска на ген. Димитър Шивиков, срещу когото има досъдебно производство за злоупотреба със служебно положение  и решението на премиера да му помогне. Отнетият допуск лиши генерала от възможността да стане военен представител на България в НАТО.

Цветанов посочи, че не трябва да се оставя впечатление, че законът се изменя заради едно определено лице и неговото действие трябва да бъде валидно и със задна дата. Той уточни, че става въпрос за срок от 3 години назад.

Предложенията бяха подкрепени единодушно от всички депутати, от шефа на ДАНС Димитър Георгиев и от ДКСИ.

Ген. Шивиков подаде оставка, след като му бе отнет допуска до класифицирана информация, защото прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение. Мотивът на обвинението бе, че генералът е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. По-късно той обясни, че е кум на единия от войниците и подобни услуги и той самият е правил на своите подчинени. Всичко това се случи дни преди ген. Шивиков да замине за щаб-квартирата на НАТО в Белгия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4584 |24.06.2015 БСП иска извънредно заседание на парламентарната комисия по отбраната . 11| 4633 |17.06.2015 Удари на камък проектът за закриване Комисията по досиетата . 1| 4207 |11.06.2015 Банковата тайна пада, реши бюджетната комисия . 2| 4257 |10.06.2015 България не иска сводника Хазан от Комисията за приятелство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads