Реклама / Ads
0| 16934 |03.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Германия ни прецака за газовия хъб, разбра се с Москва

.
Русия и Германия са се разбрали окончателно с компаниите E.ON, Shel и OMV за строитеството на нови два тръбопровода през Балтийско море. Те ще осигурят пренос на 55 млрд куб. м. газ до Германия, съобщават световните агенции. Проектът не попада в ограниченията, които преди време стопираха "Южен поток", коментират международни експерти.
 
"Газпром" е увеличил доставките на газ за Германия през юни с 20,2 процента. Сензационните данни, на фона на наказателните мерки на ЕС срещу Русия, са официално потвърдени от управлението на ОАО "Газпром" и от германска страна. През 2014 г. Германия е била най-големият купувач на руски газ - 38,7 млрд куб метра. Тази година обемът нараства, съобщават руски и европейски медии.

Дни преди появята на тези данни, по време на Петербургския икономически форум Алексей Милер заяви, че "Газпром" ще положи на дъното на Балтийско море още два газопровода в допълнение към сега същетвуващия. По такъв начин Германия и Русия ще бъдат свързани с три тръбопровода, по които за Европа ще тече синьо гориво.

Заети с пуска на магистрали и броенето на катастрофи и жертви по тях, пропускаме стратегическите новини, които превръщат България в деветата дупка на кавала.

Ще припомним, че преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов лично показа на шефа на ЕК Юнкер рисунка, как ще изглежда газовия хъб в България. Същият този хъб щял да захранва Европа, а нас да превърне във важен субект за преговори и ухажвания. Според Борисов Жан-Клод Юнкер толкова се впечатлил, че си сложил рисунката в рамка.

Министър Теменужка Петкова имаше за задача да представи проекта лично пред руския министър, с когото трябваше да се срещне на икономическия форум в Санкт Петербург. Дали такава среща е имало - не е ясно, но е факт, че на форума никой не е обелил и дума за рисунката на хъб, рамкирана от Юнкер.

Западните медии изобилстват от коментари за голямата газова дружба между Кремъл и Берлин. Планът на Москва е наречен "хитър" и "успешен", отчитайки, че Русия се разбра преди това и с Анкара за "Турски поток". Договорката с Меркел за още две тръби през Балтийско море се счита за голяма победа на руската страна. От всички губещи са само САЩ, коментират наблюдатели. Американците разчитали Русия да остане изолирана от Европа и да намалее нейното икономическо влияние. Това обаче засега не се случва.

Наблюдатели у нас смятат, че именно газовите новини може да са причина американската посланичка в София Марси Рийс да си стегне така набързо багажа. Освен, разбира се, и сриването на КТБ, което ощети американски облигационери в банката, които сега съдят България и виновните за удара срещу финансовата система.

 

Очаквайте подробности и коментар за новия проект, който ощетява българските интереси със стотици милиони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5469 |22.06.2015 Бизнесът заплашва електропреносната мрежа до Германия . 27| 11806 |10.04.2015 Гърците ни признаха: След Германия и Великобритания сме третата сила за пазара им . 1| 6756 |19.09.2013 Пласираме дълг за 360 млн. евро в Германия . 1| 6415 |22.01.2013 МЗХ ще представи български вина в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads