Реклама / Ads
0| 6111 |03.07.2015 НОВИНИ

Консенсус: Цената на тока няма да скача от 1 август

.
Премиерът реши проблема с тока
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е взето консенсусно решение, благодарение на което цената на електроенергията да не се повишава от 1 август и също така да бъдат взети мерки за решаване на един от най - големите проблеми в енергетиката - натрупаният дефицит и предстоящата либерализация на пазара на електроенергията.
 
Съветът за обсъждане проблемите в енергетиката се проведе при премиера Бойко Борисов.На заседанието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БСК Божидар Данев и работодатели.
 

Министър Петкова обясни, че благодарение на тези мерки се запазва балансът и сигурността в енергийната система. Реформата не нарушава основният принцип на справедливост. Основните стъпки, които ще бъдат предприети до края на месеца - промяна в законодателството относно енергетиката, при какви цени и условия обществения доставчик купува от ВЕИ. Ще бъде изграден фонд за сигурност на енергийната система. Също така трябва да бъде спряно двойното субсидиране на енергийните предприятия, които са изградени със средства от еврофондовете и получават пари от държавата Последната стъпка, която предлага министър Петкова, е оптимизиране на разходите в държавните предприятия с 10%.


Божидар Данев заяви, че решенията, които са взети, консенсусът, който е постигнат е изключително важен и благодарение на решенията цената на тока няма да се повишава. Това заяви и Томислав Дончев: "Да не повишаваме цената на тока и да спираме трупания дефицит". Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента каза, че НС ще работи така че до 24 юли промените в Закона за енергията да бъдат факт и да бъдат публикувани в Държавен вестник, за да може КЕВР да има едноседмичен срок да направи анализ как всички тези мерки ще се отразят на цената на електроенергията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5555 |03.07.2015 Къде ЧЕЗ спира тока? . 0| 5383 |01.07.2015 Симеонов: Цената на тока и битовата престъпност са ключови за подкрепа на правителството . 0| 4951 |30.06.2015 Таско Ерменков: Има резерви за задържане цената на тока . 0| 4804 |29.06.2015 Отложиха с месец новите цени на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads