Реклама / Ads
0| 15266 |03.07.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Посланичката на САЩ си тръгва заради теч на информация

.
Марси Рийс
Посланичката на САЩ Марси Рийс изненадващо си тръгва от България заради изтичане на строго пазена информация от посолството. Това разкриха пред Фрог нюз източници от разузнаването.
 

Първият гаф на Рийс е свързан с разпространената от Ройтерс новина, че гранатометът, който се взриви на полигона Анево е бил тестван от американска фирма. Тя се готвела да изнесе БГ оръжие за терористите в Сиря. Военният министър Николай Ненчев побърза да опровергае тази информация, без да се усети, че Ройтерс се позовава на сигурни източници от американското посолство в София. Паралелно с трагедията в Анево, където загина един американец, стана ясно, че 500 тона наше оръжие е напуснало пределите на страната със самолет. Пушкалата и амунициите са отлетели за Саудитска Арабия, а оттам са попаднали в ръцете на бойците в Сирия. В медиите се появи информация, че зад оръжейните сделките стоят не само български фирми, но и такива, близки до ЦРУ. Ситуацията се нагнети до краен предел, когато във фейсбук страницата на американското посолство цъфнаха снимки на танковете, които идват в „Ново село.

Скандалите, които последваха у нас след всичко това, нарушиха правилата на американските власти за тиха дипломация, обясниха разузнавачи с опит. На шефовете на посланичката не се понравил и факта, че посещенията на премиера Бойко Борисов и на хора от властта като Даниел Митов и Николай Ненчев при нея, са станали публично достояние. Американските лидери не искали да се знае, че страната им се намесва толкова активно в управлението на България, особено когато отношенията с Русия са обтегнати до краен предел.

Преди да пристигне в България, Рийс беше главен заместник помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент.Престоят й в София беше белязан от визитата на държавния секретар Джон Кери през януари., както и сделката отпреди седмици за разполагане на американска военна техника у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6217 |02.07.2015 Посланичката на САЩ си тръгва изненадващо от България . 0| 8124 |30.06.2015 Шефът на БАН за Фрог: Няма много интелигентни като Инджова в България . 0| 9888 |29.06.2015 Само във Фрог: Наредиха на службите да си кротуват . 0| 7787 |29.06.2015 Проф. П. Иванов за Фрог: Здравеопазването обслужва крадци, свързани с властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads