Реклама / Ads
2| 16427 |05.07.2015 ИНТЕРВЮ

Кирил Добрев: Процент от парите от заловена контрабанда да отиват и в МВР

.
Кирил Добрев
В НАП данъчните вземат процент от наложения и доказан акт за нарушение. Защо да не въведем тази практика и в МВР? Още повече тези средства могат да помогнат за модернизирането на системата. Това каза пред Фрог нюз депутатът от БСП Кирил Добрев по повод борбата срещу контрабандата. Ето какво още сподели той:
 

 -  Има ли нужда МВР от още реформи, така че да се превърне в модерна и ефективна институция и какви да са те?

 

 -   Първо иска да честитя празника на полицаите, желая им от сърце здраве - на тях и техните семейства, да посрещнат празника с гордо вдигната глава, макар че в последно време системата не им дава поводи за самочувствие. Що се отнася до реформата - за 20 години всяко правителство се опитва да я реформира по свой начин. Няма обща визия на партиите как да изглежда една модерна система на МВР в 21-ви век. Решението е едно - ясна диференциация на хората с административни функции в МВР и тези с чисто полицейски. Извинявам се, но каква е разликата между счетоводител във фирма и счетоводител в МВР? Защо единият да се пенсионира 10 години по-рано от другия? Както и не е нормално 55-годишен полицай да пращаме да укротява футболни агитки.

 

-  Пенсионната реформа ли е най-големият проблем на МВР?

 

-   Естествено, че не. И се чудя защо управляващите се хванаха първо с това. Аз лично подкрепих така изложената от Веселин Вучков административна реформа, защото само тя би довела до намаляване на администрацията и повече средства за заплати, за материално-техническо обезпечаване. Какъв ефект очакваме от тази мега структура с над 1 млрд. лв. годишен бюджет, от който само 6 % са за техническо въоръжаване и капиталови разходи? То самите престъпници са светлинни години пред тях. Трябва да сме наясно, че само обичта към професията държи тези хора в системата.

 

 -   Защо битовата престъпност се превърна в ахилесова пета на всички управления? Шефът на МВР Румяна Бъчварова заяви пред вътрешната парламентарна комисия, че полицаите имат възможности да се справят с този проблем. Ще успее ли да изпълни обещанието си?

 

 -  И тук отговорът е ясен за всички. Как се решава проблемът с битовата престъпност - полицаи във всяко населено място, автомобилни патрули, обезпечени от към гориво, видеонаблюдени -  с това трябва да се започне. И в тази връзка пак опираме до онези мизерни 6% за капиталови разходи и онази раздута администрация, която "изяжда" средствата. Това, което бе въведено от бившия гл. секретар на МВР Лазаров, за включване на жанфармерията за борба с този вид престъпност, беше наистина добро временно решение. Ако нямат идея какво да правят, то поне да ползват вече готивите като това решения. То доведе до рязък спад в битовата престъпност.

 

-  Премиерът Бойко Борисов заяви, че една от големите задачи, с които се е заел, е да удари контрабандата. Защо все още няма задържани и обвинени „големи риби” от престъпния бранш?

 

 -  Надявам се да е така. Винаги съм приемал битката с контрабандата като елемент от националната сигурност, защото това са парите за пенсии на нашите родители и за образованието на децата ни. Битката с контрабандата и икономическите престъпления зависи от политическата воля на един човек - премиерът, но е дело на много хора от различни служби и на различни нива в йерархията. Как стимулираме точно тези екипи? Например в НАП данъчните вземат процент от наложения и доказан акт за нарушение. Защо да не въведем тази практика и в МВР? Още повече тези средства могат да погнат за модернизирането на системата.    

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 22684 |28.03.2015 Кирил Добрев: "Анти-Станишев" и поправките в устава на БСП са демагогия . 23| 11179 |12.05.2014 Евг. Кирилов: От нас зависи да не сме във втората писта на Европа . 35| 14055 |17.11.2011 Веселина Томова: Кирил Йорданов проваля ГЕРБ във Варна . 109| 14987 |14.09.2011 Митрополит Кирил: Онези, които ме наричат мутра и ченге, съдят от себе си!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads