Реклама / Ads
0| 10107 |06.07.2015 НОВИНИ

К. Парамов пред Фрог: Варуфакис изигра черния дявол и остана в историята

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Още преди месец предвидих, че Янис Варуфакис ще изпълни една особена задача и тя е да разруши т. нар. постигнато първо споразумение. Защото то не беше подписано и като причина за това изтъкнаха някакви 80 млн. евро разлика в лихвите по отношение на старите кредити. В същото време за провеждането на референдума дадоха 100 млн. евро. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.
 
Варуфакис изпълни тази задача и тя беше много специална и опасна по своето съдържание и целенасоченост. Главната задача беше да се поставят на изпитание европейските банки от гледна точка на възможност да се тества тяхната капиталова адекватност. Другата цел беше умишлено да се свали цената на техните акции. Тъй като всичко това се случи „на живо” и загубите са твърде големи, Гърция даде на Европа да разбере, че те също имат механизъм за особено съпротивление, което може да се оцени и по друг начин А именно, че всичко, което се направи, е съвсем умишлено. Не ме изненадва оставката на Варуфакис. Тя отваря коренно различни условия за водене на преговори по второто споразумение, което ще стартира в сряда, по всяка вероятност, обясни той.

По думите му в момента ситуацията се оформя като твърде тежка. Германия вече няма да склони толкова бързо на преговори. Напротив, цялата тази обща ситуация ще бъде „прегледана” на доста сериозен рентген. Няма да се учудя, ако германския Бундестаг поиска в оперативен план да се запознае в детайли с общата финансова ситуация на Гърция. Предполагам, че от тяхното решение ще зависи споразумението за групата между Гърция и другите големи държави в Европа. Това е важно, за да може те да дадат втори разрешителен режим на Европейската централна банка да моделира поведение, което да гарантира отваряне на гръцките банки. Затворените банки, през следващата седмица, може да доведат до много непредвидени обстоятелства, особено в средата на летния туристически сезон. Ясно е, че в този период гръцките хотели и туристи се нуждаят от храна и от всички други услуги. Няма да е изненада, ако това се окаже сериозен препъни камък за сключените договори в бранша, предвиди още Парамов.

На въпрос дали прогнозира фалит, финансовият експерт заяви: Фалит няма да има, защото той води до много тежко състояние на Европа. В прогнозен план, тези които искат бърз фалит на Гърция, не предвиждат обратната тяга на проблема, който реално засяга цяла Европа. Защото заради 7, 2 млрд. евро по старата програма и 29 млрд. евро по новата програма, да поставиш на изпитание цялата банкова система на Европа и ЕЦБ, не си струва. Само разликата в цените на акциите може да им донесе 10 пъти намаление на техните нива и те да достигнат до 350 млрд. евро. Така, че не вярвам по-трезвите хора, които се занимават с този проблем, да рискуват толкова много. По-скоро ще дадат урок за въздържане и недопускане на такива пропагандни схеми, които Ципрас успя да наложи чрез Варуфакис. Черният дявол в случая беше Янис Варуфакис и той прие да изиграе тази сценка, за да може да остане в историята. Щом днес си е дал оставката, значи, че всичко вече влиза в нормалното време за преговори и договори с ЕС.

Попитан, дали Варуфакис ще продължи да дърпа конците на преговорите в сянка, експертът заяви категорично: В голямата политика никога и никой в сянка не може да реши фундаментални въпроси за дадена държава. Голямата политика иска явни правомощия, явни възможности и явни и категорични сигнали. Тези, които стоят на тъмно или отзад, могат да изказват само мнения. Но от тях не зависи нищо.

Друг е въпросът, ако отзад стоят например съвет на важни хора, милиардери, съвета на корабособствениците, да речем. Това са хора с големи финансови възможности. Те структурно определят политиката на цялата държава. Произнасят се в полза на интересите на държавата. Вземат решения и принуждават политически партии да се съобразяват с тях. Един човек, обаче не е в състояние да се превърне в толкова влиятелна фигура.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4781 |06.07.2015 Паунов за Фрог: Хората с власт да са с мандати . 0| 5135 |06.07.2015 Дянков: ГЕРБ имаше друго предложение за шеф на БНБ от Иван Искров . 0| 8772 |06.07.2015 Единствената жена, министър-председател на България, отбелязва рождения си ден . 0| 4985 |05.07.2015 Ципрас: Гърция е твърдо решена сама да определи съдбата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads