Реклама / Ads
0| 5921 |07.07.2015 ПОЛИТИКА

ГЕРБ избрали Искров за втори мандат заради другите партии

.
Цветан Цветанов
През 2009 г. обсъжданията в парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на партията били в полза на кандидатурата на Калин Христов за управител на БНБ, но другите партии в парламента се обединили около втори мандат на Иван Искров и това накарало хората на Бойко Борисов да се откажат от първоначалната си идея, разказа по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.
 

Винаги, когато има избор за такава висша длъжност в държавата, ГЕРБ се е стремяла да има политически консенсус, подчерта Цветанов. Той отбеляза, че Дянков е постъпил некоректно като не е казал кой е лобирал за Искров. Припомняме, че преди ден бившият финансов министър Симеон Дянков разказа, че фактор извън правителството се е намесил в полза на тогавашния гуверньор.

 

По думите на Цветанов ГЕРБ в началото на първия си управленски мандат заварили редица проблеми и желанието на партията било да не се предизвикват сътресения в банковия сектор.

 

Сега можем да го отчетем като някаква грешка, но в периода, в който влизахме в управленския мандат не може да премахнеш абсолютно всичко и да кажеш, че от днес започва броенето, коментира Цветанов. Като аргумент срещу казаното от Дянков той изтъкна и личностните качества на партийния лидер: „Аз не знам да има осъществен натиск, а и, познавайки премиера Бойко Борисов, не смятам, че той би се поддал на натиск.

 

За мен по-важно е в момента да направим така, че изборът на нов гуверньор на БНБ да е максимално демократичен, максимално прозрачен, заяви Цветанов.

 

По темата за изборите Цветанов попита: Как си представяте участието в политиката, да бъдем всички мразещи, отблъскващи се или да търсим възможности да правим общи политики в населените места, където общинските съветници са тези, които определят каква ще бъде политиката на кмета?

 

Името му изплува в разследване на БТВ за незаконни кариери в община Сатовча, където има кметове от ГЕРБ и от ДПС. Цветанов призна, че няколко пъти е посещавал село Плетена по партийна линия, но не е ходил на лов там. Хората от региона твърдят, че той бил там именно в такова качество и под негов натиск имена на местни първенци са „оправяни” в тефтерчето на небезизвестния Филип Златанов.

 

Цветанов показа разработваната 8 месеца концепция за местните избори. „За нас представляват най-голям интерес областните центрове, в които има смесено население”, каза той. По думите му в Кърджали ГЕРБ ще заложат на областния управител Илия Илиев, който е „изключително силна кандидатура”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7864 |03.07.2015 Борисов иска отчети и програми от кметовете на ГЕРБ . 0| 5538 |26.06.2015 Първанов: Докато БСП мисли за конгреса, ГЕРБ ще спечели изборите . 0| 5553 |24.06.2015 Агов: Изборът на Искров беше политически . 0| 5943 |23.06.2015 Миков: Смисълът от писмото на Искров е, да не го бие Менда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads