Реклама / Ads
0| 6086 |14.07.2015 ПОЛИТИКА

Стоилов: Банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите

.
Янаки Стоилов
Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Янаки Стоилов заяви от парламентарната трибуна, че все още НС не осъзнава в нужната степен важността на въпросите относно функционирането на финансовата и банковата система в България. „Ако си позволя една известна перифраза, мога да кажа, че банките са твърде важни, за да бъдат оставени само на банкерите и финансистите”, каза още той.
 
Според него ролята на управителя и на управителния съвет на БНБ също трябва да бъдат в известна степен преосмислени, без това да означава промяна в техните досегашни правомощия, въпреки че и тази тема не би следвало да бъде оставена встрани. Стоилов изрази мнение, че в редица случаи досегашното управление на централната банка като че ли се е възприемало като някакво друго издание на Асоциацията на търговските банки и в недостатъчна степен като представител и защитник на обществения интерес. Според него е много важно да се насочат усилията към подготовката на България за участие в единния банков съюз, а не толкова към следващата тема за включването на България в еврозоната. „Този въпрос се нуждае от допълнителна дискусия, не само с оглед на нашата готовност, но и с преценка на всички рискови фактори на сегашното състояние на еврозоната”, поясни депутатът от левицата.

Янаки Стоилов постави въпроси към кандидатите, които засягат управленските ангажименти на бъдещия управител. „Ще очаквам отговор от всеки един от кандидатите и поне за мен този отговор ще определи отношението към гласуването на всяка една от кандидатурите. Липсата на отговор също би трябвало да бъде достатъчно показателна”, каза още депутатът. Първият въпрос, който Стоилов постави, е как ще постъпят кандидатите при предложенията, които предстои да направят за подуправители на Народната банка; споделят ли разбирането, че не само управителят, но и управителният съвет носи солидарна отговорност за кризата, която възникна и за фалита на една от големите търговски банки в България. „За да подчертая значението на този въпрос, когато ние говорим за кредит на доверие, който се дава в политиката, както във финансовата система не бива да има кредити без обезпечение, така и в политиката не бива да има решения, които не са подплатени с определени гаранции за бъдещите намерения”, подчерта Стоилов. Другият въпрос, който той постави, е кога и как кандидатите смятат да извършат преоценка на активите на търговските банки, като изтъкна, че това е въпрос от национално значение. Той попита още как всеки един от тях може да даде гаранция за собствената си независимост, от гледна точка на досегашната си професионална и лична дейност. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4857 |05.05.2015 Янаки Стоилов: 25-годишният преход доведе България до отстъпление . 12| 4888 |16.04.2015 Кънев: София харчи твърде много за твърде малко . 39| 5856 |06.04.2015 Стоилов: Ново разцепление в БСП внесе предложението за мандатността . 17| 5534 |26.02.2015 Янаки Стоилов: Вече ни управлява петорна коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads