Реклама / Ads
0| 7284 |24.07.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме паметта на Света Великомъченица Христина

.
Св. вмч Христина
Православната църква почита днес паметта на Света Великомъченица Христина. Празнуват имен ден Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян
 

Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща й Урбан бил управител на град Тир. Той бил известен с жестокостта си. Родителите й дали на новороденото името Христина, не според тяхното езическо мъдруване, а според Божията промисъл.

Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години се открила необикновената й красота. За да я запази от човешки погледи, баща й Урбан направил за нея стая във висока кула.

Там той поставил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като й заповядал всеки ден да им пали тамян и да им се кланя. Но девицата, израствайки по възраст и разум, се убедила в безчувствеността и пустотата на идолите.

От кулата гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия в небесата истинен Бог да й се открие. Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, й се явил ангел Господен.

Той я осенил с кръстното знамение и й казал, че в името на Единния Бог тя ще бъде жестоко изтезавана от трима мъчители, но Създателят винаги ще я укрепва и ще й помага. Тогава Христина счупила на парчета сребърните и златните идоли на баща си и ги изхвърлила през прозореца.

Предречените мъчения не закъснели. Разбирайки какво е направила, баща й умопомрачен от ярост и злоба, подложил девицата на жестоки изтезания. Но тя винаги била обградена от невидими ангели, които освен, че облекчавали мъките й, пеели с нея хвалебствени песни и прославяли Бога.

Нито Урбан, нито другите двама нейни мъчители Дион и Юлиан, не успели да накарат светицата да се отрече от Иисус Христос. Виждайки на какво подвизи е способна вярващата девица, хиляди последвали примера й и приели Христовата вяра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5629 |17.07.2015 Почитат паметта на Света Марина . 6| 7543 |16.05.2015 Почитаме светите Баташки мъченици . 25| 6677 |03.05.2015 „Десните“ осъждат включването на Царя в Светата литургия . 1| 5556 |20.01.2015 Покланяме се пред паметта на Св. преп. Евтимий Велики, патриарх Търновски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads