Реклама / Ads
0| 7092 |27.07.2015 СВЯТ

Турция бие тревога в НАТО, изънредно събиране

.
Турски изтребители бомбардират ИД
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика във вторник извънредно заседание на Северноатлантическия съвет - посланиците на 28-те страни в НАТО.По искане на Турция Съветът на НАТО ще разисква проблеми на сигурността след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, в който загинаха 32 души, и последвалите турски военни действия срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК).
 
НАТО съобщи в декларация днес, че по искане на Турция Северноатлантическият съвет ще се събере на консултации по силата на член 4 от Вашингтонския договор.

"Турция поиска заседанието поради сериозността на ситуацията след ужасяващите терористични атаки през последните дни и за да информира съюзниците за мерките, които предприема. НАТО следи внимателно развоя на събитията и е солидарна с Турция", се казва в декларацията.

Член 4 от Вашингтонския договор предвижда членовете на НАТО да поставят проблеми за обсъждане на политически консултации. От създаването на съюза през 1949 г. той е бил задействан в редица случаи, например от Турция през 2003 и 2012 г. и от Полша през 2014 г. Член 4 гласи: "Страните ще се консултират заедно когато, по мнението на някоя от тях, териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на някоя от страните е застрашена".

Турция няма да атакува ИД по земя. Турция няма планове да праща войски за сухоземна операция в Сирия, но се е договорила със САЩ за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се бие срещу джихадистите от "Ислямска държава", е заявил премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
 
Вестник "Хюриет" съобщава в днешния си брой, че премиерът е бил помолен на разясни отказа на Анкара да участва със своите ВВС в борбата срещу ИД и съгласието й да предостави своя база за нуждите на американската бойна авиация. "Постигнатата договореност (с американците) сне нашето безпокойство и удовлетвори нашите очаквания до определено равнище. Но важен момент е предоставянето на подкрепа от въздуха за Свободната сирийска армия и за другите умерени сили (на сирийската опозиция), сражаващи се срещу ИД", - казал Давутоглу, цитиран от вестника.

"Ако ние не се каним да изпращаме сухопътни войски (в Сирия), а ние няма да направим това, тогава тези сили, които действат като сухопътни части съвместно с нас, се нуждаят от защита", е казал още премиерът.
 
Давутоглу казал също, че сирийската кюрдска партия "Демократически съюз" (ПИД) може "да има място в нова Сирия", ако не не пречи на Турция и ако скъса всички връзки с режима на президента Башар Асад и сътрудничи с опозиционните сили.

Снощи турски изтребители за втора поредна вечер нанесоха въздушни удари по лагери на ПКК в планините на Северен Ирак.Телевизия ТРТ съобщи, че 4 изтребителя Ф-16 са излетели от базата в Диарбекир, в югоизточна Турция, и са нанесли удари по позиции на ПКК в района на Хакурк. Според Ройтерс тези действия на Анкара поставят на сериозно изпитание мирния процес, който имаше за цел да прекрати кюрдската партизанска война срещу Турция, коствала живота на 40 000 души от 1984 г. насам.


Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са обсъждали вчера по телефона ситуацията в Близкия изток и преди всичко в Сирия и Ирак.Разговорът е бил по инициатива на турския президент, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл. Преди няколко дни Ердоган разговаря по телефона по същите теми и с американския президент Барак Обама.

Атентатът в турския град Суруч е стратегически, кочментира по БНТ и арабистът проф. Владимир Чуков. „Плановиците на джихадистите си направиха крива сметката, че ще пренесат битката от Северна Сирия в Южна Турция. Само че Турция не е Сирия и има огромен военен капацитет“, обясни той. Проф. Чуков подчерта, че „битката срещу Ислямска държава без ефективността на Турция практически е нулева“. По думите започва широкомащабна операция срещи Ислямска държава.

„Турция гледа на кюрдите като на противници, докато Съединените щати гледат на кюрдите като бъдещата сухопътна армия, която ще се пребори с Ислямска държава“, каза още проф. Чуков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5523 |24.07.2015 Турция удари "Ислямска държава" . 0| 4699 |21.07.2015 Вече е ясно камикадзето в Турция . 0| 5403 |20.07.2015 27 жертви при терористична атака в Турция . 0| 4882 |02.07.2015 Турция отряза свободата на учениците в социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads