Реклама / Ads
1| 11505 |28.07.2015 НОВИНИ

Борисов сензационно: Надявам се главният прокурор да стане част от изпълнителната власт

.
Бойко Борисов
Надявам се някога главният прокурор да стане част от изпълнителната власт, защото това ще означава зрялост на държавата. Това обяви сензационно премиерът Бойко Борисов в предаването „Свободна зона“ с Георги Коритаров по ТВ плюс. Той не можа да конкретизира какво означава „Засилване ролята на Инспектората“, като остави това на експертите. Поясни , че ще се водят дебати относно възможността за явно гласуване във ВСС . Вижте разговора с премиера:
 

-  Добър вечер на премиера Бойко Борисов-човекът, който съумя да организира постигнатия  консенсус.

 

-  Добър вечер. Не искам да ме  поздравявате в ефир, нито да се казва  кой е свършил най-много работа, кой помогнал . Факт е общата политическа воля на Валери Симеонов,  Радан , Москов, Зеленогорски , г-жа  Кунева, президентът Първанов с неговата група, Хайтов,  Лютви  Местан  и неговите депутати. Всеки на определен етап имаше решаващо значение. Така, че успехът е  общ. 180 депутати се подписаха в този парламент,  в който всички се мразеха преди една година. Така, че заслугата е на всички.

 

-  Какъв е вашият  политически прочит на този конституционен консенсус  от 180 депутати?

 

-  Политическият прочит  е, че ...да ви кажа честно миналата  година по това време щях да кажа, че дори тези, които по една или друга причина са в общо европейско семейство,  други с течение на времето са имали  някакви отношение с президента Първанов,  аз като премиер, ако ме бяхте питали за възможен консенсус,  във времето на враждата, която имаше,  нямаше  да бъда такъв оптимист. Но тук са две много важни задачи, едната е вътре за съдебната система, за народа, а другата е прочита, който правят нашите евроатлантически  партньори и  изобщо нашите партньори. После, когато Георги Първанов взе надмощие,  в един момент  главният прокурор и председателят  на ВКС  бяха негови съветници. Уважаваните Борис Велчев и Лазар Груев. Не казвам, че е лошо, не казвам, че не са добри, не давам квалификации, има кой да дава. Въпросът е, че прозира, че това е така. Предложените промени сега не са крайни и не са достатъчни. Тук даваме кадровата възможност  най-добрите съдии и най-добрите прокурори и следователи  да се развият в йерархията. Това едно. Втори път -никой да не им се меси в избора на своите ръководства и на тяхното номиниран. И принципът- съдии избират съдии и прокурори и следователи  избират прокурори и следователи, като  носят цялата отговорност  пред обществото и то с намалени парламентарни квоти .  Така намалени, че да не могат да оказват никаква роля в тези избори. Трябваше  за следващите десетилетия, за следващите 20 години кадрово да се подмени тази система, с всичко най-добро, което има. Хората не го съзнават, защото от утре няма да се усети. Виждате по какъв демократичен  начин се избра главен прокурор. Осем часа трима кандидати си оспорваха поста. След това как се избира  председателят на ВКС -публично, пред хората , по телевизията. И мисля, че по-демократично и по-правилно няма как да стане.

 

- Имате ли позиция статута на главния прокурор трябва ли да се съхрани в съдебната власт или той трябва да бъде изваден оттам и поставен в изпълнителната власт?

 

-Отговарям  веднага. В една развита демокрация, в една победила и с традиция демокрация, това е нейното място, защото прокурорът е обвинителят на държавата, и срещу него застава адвокатът.  Мисля, че още не сме дозрели като демокрация, като нация, като отношение  на политиците. Сега главният прокурор  предложи да се отчита веднъж в годината пред парламента. Отича  се ролата на Инспектората в кариерното  развитие на магистратите. Това са много важни неща. Разбира се какво още би могло да се дабави -дали да е тайно или явно гласуването. Да, аз съм убеден за мен самия, че трябва да бъде явно. Защо да е явно?! Ми тези хора утре пишат мотивите си, осъждат някой на доживотен затвор  или решават бизнеса на една компания да фалира или не. В цялата си кариера съдиите и прокурорите  пишат публично мотивите си, правят пледоарии, говорят публично. Какви са страховете от явното гласуване?  Страховете са , ама те не са от политиците, а от самите съдии и прокурори, според мен. Че ако, вие г-н Коритаров, кандидатствате примерно за началник на дадена  колегия и аз гласувам явно против вас, след това вие ще ми търсите гарес  в работата. В нормална обстановка има време да се поставят плюсовете и минусите на тайното и явно гласуване.

 

- Това ще се дискутира. Има един принципен въпрос. Не стана ясно, когато се казва: „Засилване на ролята на Инспектората“.  Какво да разбираме? Какви допълнителни правомощия ще има той, така, че да му е засилена ролята?

 

- Вижте, пак това са много тънки детайли за политиците. Трябва да се засили ролята защото...

 

- Не защо, а как?

 

- Нека да предложат самите работни групи, експерти, самите браншови организации, да ги наречем .

 

- Това трябва да бъде описано като конституционен текст.

 

-Разбира се, че трябва.

 

- Но нали трябва да видим за какво става дума?

 

- Когато се даде цялата власт на съдиите и прокурорите, сами да си избират съди  и прокурори, тогава няма защо да се обръщат към  политиците хората и да им казват: „Ама защо не работи съдебната система?“. И ако някой съдия или прокурор си позволи да издава в рамките на своите правомощия, „не добри“ решения и мотиви в своите заключения, трябва да има някой в съдебната система, който да  потърси отговорност. Това трябва да бъде според мен Инспекторатът.

 

- И какво точно правомощие трябва да има той, като конституционен текст? Вие виждал ли сте конституционен проект на текст, който вписва засилването на Инспектората като роля?

 

- Аз съм виждал много, но сега, когато съм –нямам текстове пред мен..

 

- Специално сега?

 

- Не искам да се опитвам да интерпретирам.

 

- И какво пише?

 

- Поканете министъра и той ще ви каже.

 

- Аз сериозно питам, защото хората се интересуват. Пише : „Засилване  ролята на Инспектората“. Какво означава засилване?

 

- Ами сега, самите съдии да могат да се контролират, това е ролата на Инспектората.

 

- Инспекторатът как и кого ще контролира?

 

- Ще се контролират съдиите,  прокурорите и следователите.

 

- И какво ще пише? Може да ги контролира, може да ги наказва?

 

- Сега, когато се дебатира това, нека да чуем и съюза на съдиите, браншовите организации, прокурорите.

 

- Тоест те трябва да изработят детайлите ?

 

- Да,  че тази абсолютно независима съдебна система, на практика както е църквата, извън държавата, не може по никакъв  начин, нито президентът,  нито парламентът да имат вмешателство, трябва има някакъв  инструмент, да могат да контролират своя обществен живот.

 

- Да ви върна към темата за статута на главния прокурор. Казахте че в една зряла демокрация най-нормалното е той да е част от изпълнителната власт. Недейте  да проявявате излишна скромност , не може при втори мандат на ГЕРБ, България да не е зряла демокрация! От тази гледна точка каква  е вашата конкретна визия  за главния прокурор. Според вас...

 

- Това е  моята конкретна визия, включително и ГЕРБ и ние, а то не трябва да е само ГЕРБ,  а всички партии да имат толкова развито чувство на отговорност, че действително по тази тема да няма риск в нея.

 

- Не, ама то има принципен въпрос!

 

- Има държани в Европа, които дори нямат прокуратура. Я си представете ако тръгнем  да наемаме адвокати в България вместо прокурори.

 

- Това е нонсенс . Няма кака да стане. Кажете ми главният прокурор виждате ли го в обозримо бъдеще като част от изпълнителната  власт?


- Не.

 

- Ще работите ли  в такава посока?

 

- За първи път днес съм оптимист за  политическата класа. Но ако трябва да кажа, малко съм и тъжен, защото една партия като БСП  остана отвън. Не пожелаха да се включат в консенсуса. Щях по-спокойно на такъв  въпрос да ви отговоря, ако и БСП  бяха се включили.

 

- Но аз ви питам за вашата позиция?

 

- Преди година и половина, по времето на Орешарски и на Тройната коалиция, какви гонения, какво чудо беше.

 

- Аз ви питам за вашата лична визия и като премиер, и лидер на ГЕРБ. Смятате ли, че главният прокурор трябва да бъде позициониран в изпълнителната власт?

 

- Надявам се някога това да стане, защото това ще означава зрялост на държавата. Това не може да стане, опасно е да стане опасно е да се случи.

 

- Логиката на тези промени, които тръгват сега в Конституцията и съдебната система, отвежда ли  към ВНС в обозримо бъдеще?

 

- Не.

 

- На магистратите им се дава право да се избират сами. Ще ви върна към едно ваше изказване преди години. Ако приемем образно за човешкия материал т. е нивото на професионализъм, нивото на култура , нитово на отговорност. И изведнъж на тези хора с това ниво, им се дава право сами да се избират. И ако само това е резултата, какъв ще е изборът от хора на това ниво?

 

- Самото номиниране  от самите  съдии и прокурори, вече минава през една много по-голяма цедка. Виждате колко грамотни хора се явяват на конкурсите. И аз съм убеден, че огромната част от магистратите са безупречни. Действително  е каймака  на обществото. Именно със засилване ролята на Инспектората, а  не ние политиците и журналистите да ги контролираме .

 

- Преди време мой гост беше Минчо Спасов. Той даде за пример как бившият градски прокурор Николай Кокинов  ви е уговарял да бъде придвижен по кариерата нагоре. Ако такива са магистратите  и прокурорите, тогава дори да им дадеш възможност сами да се избират, резултатът няма да ли да бъде доста уродлив?

 

- Вие намерихте най-неподходящия човек да  цитирате. Той няма  капацитета да коментира такава тема. Второ нещо, което пък и не се е случило. Именно сегашната система дава възможност и за такива кадрови назначения. С тези промени това ще бъде изключено. За това е революционно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9439 |26.07.2015 Д-р Михайлов: Борисов няма алтернатива; той и всички останали . 0| 5085 |26.07.2015 Борисов: Догодина ще откриваме по 2-3 обекта на ден . 0| 6934 |25.07.2015 Бъчварова: Няма развитие по убийството на Георги в Борисовата градина . 0| 4645 |23.07.2015 Борисов, кахърен: Имаме 130 гласа, трябват ни 160!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads