Реклама / Ads
4| 4895 |30.07.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Парламентът избира омбудсман - Манолова или Пенчев

.
Кой ще избере парламентът?
Депутатите ще изберат днес с тайно гласуване национален омбудсман. Кандидатите за поста са двама - сегашният обществен защитник Константин Пенчев, който е издигнат от Реформаторския блок за втори мандат, и депутатът от БСП Мая Манолова, предложена от колегите си от левицата.
 
По всичко личи, че фаворитът е Манолова - тя има гласната подкрепа на БСП, ДПС, Патриотичния фронт и АБВ, очаква се да я подкрепят Българският демократичен център и "Атака", които са с превес над ГЕРБ и Реформаторския блок. Не е ясно обаче дали депутатите от всички групи, подкрепящи Манолова, ще дойдат да гласуват -за избора й са нужни повече от половината гласували и няма изискване за мнозинство от 121, и тогава гласовете на ГЕРБ ще се окажат решаващи.

Настроенията в ГЕРБ са по-скоро срещу Манолова, най-вече заради аферата "Костинброд" и отказът й да се извини. В същото време на изслушването в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията Манолова обеща да не е опозиция на правителството. Засега в ГЕРБ отричат да имат нареждане от лидера си Бойко Борисов да подкрепят Манолова. Още преди да бъде внесена кандидатурата й обаче в куоларите на парламента се говореше, че тя се е договорила с Борисов - най-малкото ГЕРБ да не пречи на избора й.

Възможно е колцина депутати да гласуват "за" Манолова, скрити зад тайната на вота, други пък сигурно ще пуснат празна бюлетина - в знак на несъгласие и с двете кандидатури, а трета част от депутати може да направят бюлетините си невалидни със зачеркване на двете имена в бюлетината. В редиците на Реформаторския блок също има депутати, които "по съвест" ще подкрепят Манолова, като Димитър Шишков.

Изборът ще се води от специална комисия, която ще брои бюлетините. Неин председател е Евгени Стоев от ГЕРБ, а членове са - Георги Търновалийски (БСП), Хюсеин Хафъзов (ДПС), Иван Иванов от Реформаторския блок, Валентин Касабов от Патриотичния фронт, Стефан Кенов от БДЦ, Миглена Александрова от "Атака", Иван Славов от АБВ и Ана Баракова от независимите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5568 |03.07.2015 Омбудсманът Пенчев подкрепя Христо Иванов и съдебната реформа . 20| 5983 |18.04.2015 Омбудсманът: Трябва генерална чистка в съдебната система . 11| 5626 |17.04.2015 Омбудсманът: Премиерът да удари по масата! . 11| 5005 |18.03.2015 Кабинетът избира новия председател за българите в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads