Реклама / Ads
5| 9723 |04.08.2015 АКТУАЛНО

„Водстрой 98” вся паника в БНБ, но остана ненаказана

.
Всички помним тежките думи на БНБ отпреди една година, с които действията на всеки който създава или участва в „банкова паника” бяха квалифицирани като криминални действия: „Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации”.
 

БНБ се заканваше на всеки, който всява банкова паника, но в същото време санкционираше само неудобните.  Това се доказва от кореспонденцията между БНБ и ”Водстрой 98”, фирмата официално нямаща нищо общо с # КОЙ.

 

На 19. 06. 2014 г. фирмата входирала жалба в Централната банка, в която описва как КТБ „...отказва да извърши преводно нареждане”. Изпълнителният директор на „Водстрой 98”, който е подписал жалбата е приложил и документи от системата на КТБ АД. От тях е видно, че всъщност „Водстрой 98” е получателят на заявената сума, а не наредител на плащането.

 

В жалбата си Момчил Борисов прави и един смайващ, а по думите на тогавашния гуверньор Искров и криминален извод:  „Неизпълнението на моето нареждане от страна на банката (КТБ) ме кара да си мисля, че е в затруднена ликвидност и няма възможност да извършва нормални разплащания по нареждане на своите клиенти”.Това е директно всяване на паника и уронване на доверието в банката.

Фактите:

1.      От началото до средата на месец юни КТБ е изпълнила платежни нареждания на ”Водстрой 98” за около 60 000 лева. Последният превод е от 16 юни, или три дена преди да бъде входирана жалбата с невярно съдържание. През месец май „Водстрой 98” изпълнява от сметките си в КТБ разплащания за над 3 милиона лева. Какво тогава е толкова разтревожило изпълнителния директор на фирмата, че да подаде жалба с невярно съдържание?

2.      С приложения документ - преводно нареждане се извършва превод на пари от една банкова сметка в КТБ в друга банкова сметка, пак в КТБ . Тази операция е вътрешно банкова и няма никакво отношение към банковата ликвидност. Още повече от приложеното платежно се вижда, че „Водстрой 98” не е наредител,както е заявено в жалбата до БНБ, а получател. В този случай не е разбираемо, защо изобщо БНБ иска проверка по случая от квесторите, след като изложеното не отговаря на истината съгласно приложеното от жалбоподателя преводно нареждане.

3.      Не е нужно да си банков експерт, за да знаеш, че платежно нареждане не може да се изпълни само ако заявените средства не са разполагаеми и това се отнася за всички банки в света.

 

Вместо да остави жалбата с  очевидно неверните основания без движение, БНБ иска от квесторите „проверка по случая”: „В тази връзка, моля да извършите проверка по случая и да ни уведомите в 14- дневен срок от получаване на настоящото писмо за Вашето становище по изложените в жалбата твърдения. Отговорът Ви следва да съдържа данни относно фактическите и правни аргументи за неизпълнение на преводното нареждане, както и дали считате, че от страна на банкови служители са били допуснати нарушения на приложимите нормативни разпоредби, вътрешнобанкови правила или поети ангажименти по договорни правоотношения с дружеството-жолбо-подател”.

 

Писмото от БНБ до Квесторите е подписано от Тихомир Тимнев, директор на дирекция „Правно обслужване и административна дейност” в БНБ, същият, който отговори на молбата на майка с болно от церебрална парализа дете с набирателна сметка за лечението му в КТБ, че няма правен механизъм да се разреши достъп до сметката. Дискриминационно и нехуманно отношение не допуснато нито един път от квесторите на над десетте банки, чийто лиценз за банкова дейност бе отнет през 1996-1997 г. , които са разрешавали покриването на неотложни медицински разходи за поддържането на живота на болни деца.  

 

Явно не е важно нито съдържанието, нито приложените документи! За да се „разтичат” в БНБ, е достатъчно жалбата да е подписана от #КОЙ. Или е имало някаква несигурност в планиралите атаката срещу КТБ? Ами ако все пак не се стигне до ликвидна криза въпреки медийното облъчване, въпреки институционалната атака? Нека има и депозирано в БНБ съмнение за „затруднена ликвидност” и невъзможност банката „да извършва нормални разплащания по нареждане на своите клиенти”. Помислено е и за „План Б”.

 

Въпросът е защо БНБ не сигнализира Прокуратурата, МВР и ДАНС както декларира в своите прессъобщения за всяване на банкова паника от фирма „Водстой 98”?

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6575 |15.01.2015 М. Андреев пред Фрог: Писанчев и Лазаров са ветропоказатели, абсурдно е да останат . 52| 7557 |22.10.2013 Йовчев: Повечето бежанци са бедни и ще останат в България . 30| 7095 |31.10.2011 ГЕРБ смаза останалите партии и в изборите за местна власт . 68| 11963 |29.09.2011 Скандал в бТВ: Сидеров пристигна с гръм по средата на дискусия, останалите се изнесоха бесни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads