Реклама / Ads
6| 6829 |07.08.2015 МИНАЛО

Американски медии: Атомната бомба спаси Япония от съветска окупация

.
Вместо съветска окупация - паметник на жертвите
Ядрената бомбардировка на Хирошима и Нагасаки е осуетила вече подготвяните планове за съветска окупация на японския остров Хокайдо, пише The Foreign Policy, позовавайки се на съветските оперативни планове, чийто превод на английски език за първи път публикува Международният научен център "Удроу Уилсън".
 
Авторите на статията в The Foreign Policy твърдят, че Йосиф Сталин е планирал да извърши военна интервенция на японския остров Хокайдо. Както се посочва в статия, планът за нахлуване е бил разработен от командващия съветския Тихоокеански флот, адмирал Иван Юмашев. Според плана на разсъмване на 24 август 1945 г. съветските бомбардировачи е трябвало да излетят от авиобаза в близост до Владивосток и да вземат курс на изток, хвърляйки бомби на острова.

"Вторият по големина остров на Япония, Хокайдо, е имал огромно стратегическо значение. Превземането от Сталин на острова е можело да превърне Охотско море в Съветско езеро", се казва в статията.

"Всичко е било готово за бърза окупация", отбелязва изданието. "На 16 август съветският лидер е помолил президента на САЩ Хари Труман да даде съгласие на това "скромно желание", в противен случай рискува да "оскърби руското обществено мнение", се казва в статията.

"Само няколко месеца преди това военното министерство на САЩ е обмисляло възможността да одобри съветската окупация на Хокайдо и даже на части от Хоншу, но очевидно Хирошима е променила мнението на Труман. Притежанието на ново мощно оръжие е дало увереност на Труман да постави нови условия на Сталин", пише изданието.

"Два дни преди насрочения за 24 август десант в Хокайдо, Сталин решава да отмени операцията" се казва в публикацията.

"Историята на Япония взима друг обрат и не повтаря историята на Корея. На японците не им се налага да търпят удоволствието от съветската окупация", отбелязва в статията.

"Очевидно по-късно Сталин е съжалявал за решението си да се откаже от нахлуването на остров Хокайдо. Но през август 1945 г. Сталин явно не е бил готов да "измине целия път". Той все още е виждал в лицето на Труман партньор в управлението на следвоенното световно устройство", пише вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5601 |06.08.2015 70 години от бомбардировките над Хирошима . 0| 9841 |05.08.2015 Банята в Овча купел – разруха вместо лечебна вода . 11| 9052 |04.08.2015 Дядото е бил против Септемврийското въстание . 0| 5786 |02.08.2015 Честват деня на бг-железничаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads