Реклама / Ads
18| 9403 |26.08.2015 АКТУАЛНО

Номерът на китайката ще се случи на Китайската комунистическа партия

.
Владимир Каролев
Случващото се с китайската икономика не е толкова опасно, колкото се твърди, каза икономистът Владимир Каролев в студиото на бТВ тази сутрин. Той даде пример, че в последните 10 г. 80 % от световния ръст е бил в една държава, но той е бил под формата на инфраструктура и нови жилища.
 
Само че скоростта на този процес се намали сериозно. И от м.г. започна един класически балон на фондовите пазари на Китай, каза Каролев.

Той цитира Уорън Бъфет който казва, че когато един балон започне да се надува, още в началото съществува иглата, която ще го спука. И когато те неминуемо се срещнат, някои нови инвеститори научават някои стари уроци.

Той определи, че съществува огромен риск най-вече за Китайската комунистическа партия (ККП) и даде пример на преразпределението през БВП в огромната държава.


"Това, което взима китайската власт от китайските граждани под формата на данъци, е около 2 пъти по-малко отколкото в ЕС. Т.е. - няма комунизъм, но има държавен капитализъм с фокус в ККП."

Когато си раснал с 8-10 % на година и започнеш да растеш с 4-5, това е два пъти по-нисък ръст, което означава два пъти по-ниски доходи. Т.е. - в Китай тепърва ще има сериозна безработица и фалирали компании, прогнозира Каролев.

Затова той очаква по-скоро кризата да стане политическа. Той допълни, че китайската средна класа се е сформирала едва през последните години именно благодарение на високия растеж и това са хора, които инвестират на борсите като форма на забавление.

"Имаше огромно търсене на китайски акции от китайски граждани - балонът се наду. В един момент се разбра, че няма да има растеж на икономиката толкова, колкото се прогнозираше, и той се спука. Тези китайци, които са взели заеми, за да инвестират в акции, сега изведнъж няма да могат да върнат тези заеми. И оттам ще има проблеми с китайската финансова система. Големи трусове по света няма да има", заключи той.

Според него друга причина за забавения ръст в далекоизточната държава е, че други икономики почват да "дърпат" повече. Той даде пример с очаквания растеж на евроикономиката и дори цитира положителни цифри за България - че за пръв път от 2009 г. у нас безработицата спада под 10 %.

"За пръв път от 2009 г. имаме над 3 млн. заети. Има дори някакво връщане на хора от чужбина", каза икономистът.

Според него Китай ще засегне Европа, но всяка монета си има две страни. Каролев очаква най-засегната да е икономиката, която най-много изнася за Китай - това е Америка. Втора е Германия.

Дали всичко ставащо не е "номерът на китайката", попита го водещият.  


"Номерът на китайката според мене ще се случи на Китайската комунстическа партия", смята Каролев.

Той даде пример, че най-престижните световни анализатори се фокусират повече върху евентуални политически проблеми в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 13274 |29.04.2015 Коритаров пред Фрог: Случи се непростим гаф, превърнаха България в пирамида на невежеството . 24| 5532 |06.11.2014 Случи се! БНБ отне лиценза на КТБ . 21| 7309 |13.11.2013 Ето какво се случи през нощта . 18| 17193 |25.06.2012 Ася Пенчева: Какво се случи и защо ме осъдиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads