Реклама / Ads
24| 7179 |26.08.2015 НОВИНИ

Човекът на САЩ у нас: Корупцията се шири на всички нива, казват много българи

.
Родерик Мур
Разбирам всичко на български, преди 12 години говорех още по-добре, заяви на добър български по НТВ Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ у нас. Вълната от мигранти е много сериозно нещо, но е трудно да заключим, че това е резултат от действията на САЩ. В Афганистан военната намеса беше в резултат от 11 септември. В Сирия тече трагична гражданска война, а САЩ участват в намирането на мирно решение, каза той.
 
Това е едно голямо предизвикателство както за Европа, така и за България, заяви Мур.  Урокът е, че насилственият екстремизъм, възникнал като следствие, може да бъде на всяко едно място. Вие имахте ужасния опит в Бургас, ние имахме 11 септември, каза той.

В България има временно разполагане на американска техника. Това и в бъдеще ще се случва епизодично. На въпрос планираме ли да използваме българските бази както в Турция за цели в Сирия, нямам информация това да се случи, каза Мур. За пръв път самолети изтребители от 5-то поколение ще бъдат разположени в Европа, но нямам информация да има планове за разполагането им в България, добави той.

САЩ и България са съюзници, поели взаимен ангажимент да се защитават една друга и другите съюзници. Това е нормално и трябва да очаквате още такива учения. България взема суверенни решения за присъствието на чужди сили на своя територия, каза Мур. Разполагането на сили тук не става без консултации с българските власти, уточни той.

Русия е важна в българската история, има българи, които обичат Русия, това е нещо нормално. Увеличаването на военното присъствие в България и в други европейски страни е директно следствие от агресивните и незаконни действия на Русия в Украйна. Това е в разрез с хартата на ООН и с много други международни договори. България заедно с другите съюзници реши, че ще се вземат мерки, насочени предимно към съюзниците от този фронт на Алианса, уточни Мур.

През последния четвърт век България е постигнала неимоверен напредък в много области, каза той. Има обаче и някои тревожни развития - икономическото, при което общият просперитет не се разпределя равномерно и корупцията. И това не са мои възгледи, а на много българи. Преобладаващото мнение е, че корупцията се шири на всички нива; че има класа от хора, свързани политически и са над закона. Ако това е истина, значи има много голям проблем, заключи той. В САЩ всяка година има на всички нива дела за корупция, даде пример Мур.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4501 |05.08.2015 Кунева: Не говори добре, че не приехме закона за борба с корупцията . 0| 4741 |31.07.2015 Янков: Антикорупционният закон не е за борба с корупцията, а за управлението й . 0| 5822 |31.07.2015 Гласуват закон за борба с корупцията по високите етажи на властта . 0| 5805 |24.06.2015 Ясен Тодоров в шах, смениха го с Точкова в новото звено срещу корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads