Реклама / Ads
6| 6629 |26.08.2015 МИНАЛО

Миков: Никой не показа воля да заличи следите от палежа на Партийния дом

.
Михаил Миков
подпалена сградата на бившия Партиен дом. За четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук по повод годишнината от подпалването на сградата, в която тогава се помещаваше БСП.
 
И макар материалните щети вече да ги няма, все още се борим с духовните поражения. Днес още се случва някой друг символ, пазещ историческия спомен за цяла епоха, с нейните жертви и подвизи, с нейните достижения и несбъднати стремежи, да попадне в полезрението на някой „изразител на политическо мнение”, въоръжен с четка, флакон и омраза. Вярно, боята не е като пламъците, подигравката не е като насилието, но ми се струва, че важният момент е в усещането за границата – онази между цивилизованото и отговорно поведение спрямо историята на народа и вандализма, който иска да я заличи на всяка цена”, отбелязва лидерът на социалистите.

 

Ето пълния текст на коментара:

 

Приятели,

 

Навършват се точно 25 години от събитие, чиято сянка съпътства целия преход и се усеща и до днес. В нощта на 26 август 1990 г. беше подпалена сградата на бившия Партиен дом, в която по онова време се помещаваше БСП.

 

За близо четвърт век, шест обикновени и едно Велико народно събрание, никой не показа волята да заличи следите от този пожар. Някои приеха това безсмислено хулиганство за своя кауза и своя победа и къде по-явно, къде по-скрито, се гордееха с него през времената на прехода. Учудващо е, че подобна реторика се чува и днес, когато още има партии, които нямат друга идеология, освен антикомунистическото говорене и отрицанието на всичко минало, които омаловажават постигнатото от нашите родители и охотно предлагат и продават националните ни интереси през морета и океани. За мен продължава да е необяснима от цивилизационна гледна точка и свръхреакцията към символите на един свален режим от страна на онези, които дълго са били пасивни по отношение на неговата същност или дори са я подкрепяли, според модата и интереса си.

 

И макар материалните щети вече да ги няма, все още се борим с духовните поражения. Днес още се случва някой друг символ, пазещ историческия спомен за цяла епоха, с нейните жертви и подвизи, с нейните достижения и несбъднати стремежи, да попадне в полезрението на някой „изразител на политическо мнение”, въоръжен с четка, флакон и омраза. Вярно, боята не е като пламъците, подигравката не е като насилието, но ми се струва, че важният момент е в усещането за границата – онази между цивилизованото и отговорно поведение спрямо историята на народа и вандализма, който иска да я заличи на всяка цена. Примитивно е да се мисли, че прекрачването на тази граница вреди само на нашата партия – то вреди на целия ни народ. Ние от БСП сме тези, които през цялото това време запазихме дух на политическа толерантност, какъвто малко партии успяваха да демонстрират, дори инцидентно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9156 |25.08.2015 Папирус от жена Иисусова разтърси учени . 0| 7637 |22.08.2015 Събор на Петрова нива за 112 г. от Илинденско-Преображенското въстание . 0| 7539 |21.08.2015 Откриха стена с човешки черепи на ацтеките . 5| 9464 |20.08.2015 20.08.917г., Ахелой - едно от най-големите сражения в средновековна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads