Реклама / Ads
20| 12903 |30.08.2015 НОВИНИ

Чуждестранни прокурори ще разследват Пеевски и Булгартабак

.
Делян Пеевски
Прокуратури в Англия, Дубай, Русия и Швейцария ще се поинтересуват от къде са дошли парите, с които бе приватизирана компанията „Булгартабак“. Щяла да бъде проверена и връзката между сделката и народния представител от ДПС Делян Пеевски. Това каза за БНР главният редактор на „БиволЪ“ Атанас Чобанов
 
„Изненада ме излизането на светло в бизнеса с медиите на Ирена Кръстева и в бизнеса с цигарите, където делът на Делян Пеевски е доста малък“.

Според разследване на „БиволЪ“ сделката за „Булгартабак“ е била предрешена зад гърба на държавата. Случила се е чрез едни офшорни компании, зад които стоят „въпросните лица“.

По думите на Чобанов още преди да се приватизира „Булгартабак“, руската банка ВТБ съвместно с КТБ като консултант, сключват договор с тези офшорки, които по-късно трябва да изкупят от нея този дял.

„Въпросът е с какви пари трябва да бъде изкупен основният мажоритарен дял в „Булгартабак“. Един документ, с който „БиволЪ“ разполага и публикувахме, показва, че 45 млн. евро са дошли от дубайска офшорна компания. Под документа се е подписал Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на „Булгартабак“.

Атанас Чобанов съобщи, че има източници, според които парите са от контрабанда на цигари с кюрдските бунтовници. Ключовият момент бил, че парите отиват по английска сметка на фирма, която е регистрирана в Британските Вирджински острови, но се намира в Швейцария, а офшорките са в Лихтенщанй.

„До тук преброихме четири европейски прокуратури, които ще се поинтересуват от къде са дошли тези мръсни пари – 45 млн. евро. Нашата прокуратура явно няма думата. Явно те са видели, че нещата отиват към взрив на модела "Кой" и започват да изсветляват бизнеса. Това е моята хипотеза“.

По думите му чуждите прокуратури със сигурност ще се поинтересуват, защото става дума за голяма сума пари. Въпросът бил и геополитически заедно с финансирането на ислямски тероризъм.

„Ако наистина има подозрения, че „Булгарбак“ чрез неговите задкулисни собственици участва в подобно нещо, ще се включат други сили. Те ще отвеят прикритието, което Делян Пеевски си е изградил чрез главния прокурор Сотир Цацаров“, поясни главният редактор на „БиволЪ“.  

Според него институтциите у нас реагирали като прикриват „задкулисието и мръсния произход на парите“ с прокурорски постановления с удобни прокурори.

„Делян Пеевски сигурно е пречка на премиера Бойко Борисов. Според данните, с които разполагам, Борисов и Ахмед Доган са получили нещичко след приватизацията на „Булгартабак“ и голям страх го тресе да не се разкрие какво и къде е отишло покрай тази сделка, защото това е много тежка политическа корупция“, обясни журналистът.

Според Чобанов е въпрос на воля британската прокуратура да вдигне банковата тайна и да се види кои са истинските бенефициенти.

От началото на годината собственик на "Булгартабак" е нова офшорна компания, но никой не е знаел за това, коментира още Чобанов.

„КФН мълчи, КЗК мълчи. Никой не се интересува кой е този нов офшорен собственик. Погазени са няколко закона и се мълчи. Мълчат реформаторите, мълчи "Протестна мрежа", всички мълчат. Защо мълчат, след като документите са налице“, попита главният редактор на „БиволЪ“.

Според него въпросът за парите горе-долу е изяснен. Ставало въпрос за пари, които са дошли от покойната банка КТБ.

„Това сме го доказали документално още преди година и половина с разследване, което се базира както на публични документи, така и на един непубличен документ от прокуратурата – постановление, с което се установява, че произходът за покупката на медиите на майката на Делян Пеевски е КТБ“.

Установили още, че всъщност парите са взети от касата на КТБ от Цветан Василев, прехвърлени са в негови фирми – тоест имаме кредитиране на свързани лица, а след това неговите фирми кредитират Ирена Кръстева, която придобива медиите.

„Дали са върнати парите в КТБ, това вече не знаем и явно прокуратурата и ДАНС не се интересуват да разберат къде са отишли тези пари“.

Според Атанас Чобанов от тази „касичка или каца“ на властта идват големите пари за големите придобивки на Делян Пеевски и неговото семейство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4685 |27.07.2015 Прокурори проверяват ченгета от Благоевград . 0| 4585 |03.07.2015 В Раднево разследват убийство на куче . 0| 4290 |20.06.2015 Чуждестранните инвестиции бележат ръст . 0| 4322 |16.06.2015 Разследват кмета на Хасково за стадион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads