Реклама / Ads
22| 4867 |03.09.2015 НОВИНИ

Куневия антикорупционен закон удари на камък в парламента

.
Меглена Кунева
Депутатите не приеха Закона за борбата с корупцията по високите етажи на властта. Той бе изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. „За” гласуваха 101 депутати, „против” – 38, 72 се въздържаха. Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска прегласуване, тъй като част от колегите му не бяха успели да гласуват.
 
Законопроектът предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

Таско Ерменков благодари на колегите, които са го подкрепили с отрицателния си вот. "Гласувах отрицателно не защото съм против борбата с корупцията, а срещу това демократично настроени хора да връщат едно отминало законодателство. Бе направен опит за въвеждане на еднолична власт. Това, което направихме е истински демократизъм и не се поддадохме на полулизма. Благодаря на всички, които не подкрепиха законопроекта".

"Воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана."Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева.

По време на дебатите в пленарна зала критики по него се чуха не само от опозицията, но и от депутатите от Патриотичния фронт и АБВ. Ето изявлението, което Меглена Кунева направи пред парламентарните журналисти, след като бе бламирана:

Предстои да се направи преоценка от РБ и от колегите от ГЕРБ. Моята оценка е следната - воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана, като изключим парламентарните групи на ГЕРБ и на РБ, на които благодаря специално.

Искам да кажа, че законът мина с подкрепата на 4 парламентарни комисии. Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и на добра воля. Корупцията е много тежък проблем за България. Тя не се лекува със заклинания и с билки, трябва хирургическа намеса. Този закон я даваше. Очевидно той е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и върху интересите на хора, които те защитават. Аз не съм съгласна с това и смятам, че тази настойчивост ще продължи. За мен това става кауза с абсолютен приоритет.

"Вотът за антикорупционния закон е отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост. ВМРО поне запази приличие", написа във фейсбук другият лидер на РБ - Радан Кънев.

Антикорупционният закон предвиждаше създаване на Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4685 |03.09.2015 Миков: БСП няма да подкрепи антикорупционния закон . 13| 4533 |03.09.2015 Кънев: Притеснените от антикорупционния закон да излязат и да го кажат . 8| 6087 |03.09.2015 Андреев: Антикорупционният закон да е много радикален . 18| 5846 |31.08.2015 Енчев: Узаконяването на конопа ще облекчи хиляди българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads