Реклама / Ads
107| 13027 |17.09.2015 ИНТЕРВЮ

Асен Генов: Руската имперска амбиция стои зад смъртната заплаха срещу мен

.
Асен Генов
Необходимо е да се спазват професионални стандарти и да подбираме средствата, с които лансираме тезите си пред обществото. Ако аз кажа за някой български политик, че е талибан, канибал и призова той да бъде разстрелян, веднага ще бъда осъден. И с право. Това каза пред Фрог нюз блогърът Асен Генов, който получи смъртна заплаха. Ето какво още сподели той пред екипа ни:
 

- Г-н Генов, смъртните заплахи срещу вас идват от „Българска армия”. Имате ли представа кой стои зад тази организация?

- Нямам никаква идея кой стои зад представилите се като „Българска армия”. Ще отбележа, че цитатът, който е сложен под снимката е 100% лъжа. Предполагам, че всяка една моя дума и всяко едно мое изявление, което правя , е достатъчно остро и категорично, за да провокира по този начин петата колона на съветската, постсъветската и руска имперска амбиция в България. Мисля, че общо взето такива мотиви стоят зад подобни действия. Очевидно е, че тази страница няма нищо общо с официалната доктрина на българската армия , нито пък с настроенията на военните офицери, които аз познавам. По-скоро обратното, това е някаква класическа, тежка проруска пропаганда. Забелязах, че там са написани има едни възхвали на сирийската армия и на режима на Башар Асад, както и на Владимир Путин. Господ здраве да им дава и на двамата, пише още на страницата. В този смисъл предполагам, че всяко едно нормално и демократично действие и заета позиция от мен, ще провокира подобни заплахи.

- Заплахата звучи много сериозно. Ще се обърнете ли за помощ към службите за сигурност?

- Със сигурност. Отправянето на смъртни заплахи по този начин е притеснително, най-малкото защото такова нещо съществува в съвременна и демократична България. Ще предприема каквито действия е необходимо. В момента обсъждам това с адвокати, които ще ми помогнат. Всичко, което е необходимо, ще го направя. Все още е прекалено рано, за да коментирам какви точно ще бъдат действията ми.

- Получавали ли сте други заплахи преди тази?

 

- Бих разгледал нещата принципно. Фактът е, че медиите толерират, включително и в коментарите под техните статии, такъв език на омразата. Факт е, че се дава трибуна на хора, които изразяват откровено недемократични позиции и доктрини. За съжаление това се превърна в устойчива тенденция през последните години. Нещата ескалираха по време на протестите срещу управлението на БСП, ДПС и „Атака”. Подобен род изразни средства са експанзия. Те са продължение на руската пропагандна машина, убеден съм. Спомням си, че подобни плакати срещу мен и мои приятели имаше в медиите по време на протеста срещу Орешарски. Те бяха на ниво „проклятие”, а не както сега на ниво „смъртни заплахи”. Бяха свързани с моята подкрепа за демократичните процеси в Украйна. Бяха сложили наши снимки върху плакат с изгорени трупове. Такива плакати имаше и за руската опозиция. Но с толкова ясна заплаха като сегашната се срещам за първи път. В лични съобщени са ми изпращани заплахи. Чувал съм ги и в разговори с хора. Но тази вече е ясна и категорична. Ще добавя, че обществото трябва да си даде сметка за това което се случва, защото нещата не вървят на добре. От подобно публично изявление крачката до действието е много малка. А извървим ли я тази крачка, нещата стават необратими.

- Изглежда, че тези хора са много подразнени?

- Не знам как действат, не ги знам и кои са, но категорично фактът е притеснителен. Не защото заплашеният съм аз. Винаги бих реагирал остро, ако тя се отнася за всеки друг човек. Тези действия трябва да бъдат наказани.

- От къде извира тази агресия?

- Медиите, без значение какви са те, но особено тези, които поддържат активни сайтове, би следвало да следят и да не налагат езика на омразата. Не трябва да се дава трибуна на хора, които провокират с тезите си подобен език. Не говорим за цензура, а за здрав разум. Забелязал съм, че забранени от закона идеологии и доктрини се пропагандират открито. Пропагандира се насилие. Депутатът от „Атака” Магдалена Ташева говореше за чужденците като за канибали и талибани. Не може такива генерални обобщения да се правят. Те имат способността да провокират не само негативизъм, но и омраза. Необходимо е да се спазват професионални стандарти и да подбираме средствата, с които лансираме тезите си пред обществото. Ако аз кажа за някой български политик, че е талибан, канибал и призова той да бъде разстрелян, веднага ще бъда осъден. И с право. Ако даваме трибуна на такива хора, трябва да си даваме сметка, какво могат да провокират. Те водят след себе си някакви хора. Глупост може да бъде направена от 3, 5 и 10 души. Дори и един човек може да я свърши.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 19109 |04.12.2014 Историкът Г. Генов: Самуил и Иван Владислав имат живи роднини в Европа . 54| 14776 |11.06.2014 Г. Близнашки: Спасение за Станишев няма; пакостите му са твърде големи . 16| 17270 |16.01.2014 Шефът на ВМА доц. Кацаров: План за спасение и реорганизация на болницата тръгва от април . 69| 16120 |13.01.2014 Н. Хаджигенов: Пробутва ни се шопски вариант на руския комунизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads