Реклама / Ads
8| 8935 |26.09.2015 ИНТЕРВЮ

Владимир Чуков: Трябва ни общ Балкански пазар, да решаваме с Румъния

.
Владимир Чуков
България трябва да направи единен пазар с Румъния. Говоря за общ Балкански пазар, в основата на който трябва да бъдат България и Румъния. Оттам ще дойдат и важни политически решения, едно от които това за бежанците. Това каза пред Фрог нюз арабистът Владимир Чуков. Ето какво още сподели той:
 

-   Г-н Чуков, ще успее ли правителството и Европа да намерят ефективно решение за бежанците?

 

- На този етап виждаме разнобой  между отделни министри по тази тема. Според мен последните изказвания на премиера Бойко Борисов , дали са точни или не в превода, показват огромен дефицит на експертен ресурс. България трябва да дефинира ясно националният си интерес. За мен това е от първостепенно значение.  Второто важно нещо е този национален интерес ясно да се отстоява  в Брюксел. Ще повторя една моя много стара теза, че ние трябва да изградим наша регионална концепция за развитие. Наши естествени партньори смятам, че трябва да са румънците. При тази скърцаща Европа от 28 държави ние виждаме регионални оси, регионални блокове и т.н. Централно -европейските  страни показаха, че те умеят да ги  правят , защото са много гъвкави. Те имат визия . Заедно те стават по-силни.

 

- Ние с кого сме?

 

- Смятам, че сме с Финландия и Словения, която показва имагинерност . Ние не можем да материализираме нашите национални интереси. Нашите партньори са румънците - общо минало, общо настояще, общи трудности и общо бъдеще. България трябва да направи единен пазар с Румъния. Говоря за общ Балкански пазар, в основата на който трябва да бъде България и Румъния. Оттам ще дойдат и важни политически решения, едно от които това за  бежанците. Преди да вземем важно решение, като това за бежанците, трябва да го съгласуваме с нашите най-близки партньори. Така се прави в голямата политика. Когато се изказва позиция в ООН , представителите на Европейският съюз винаги координират предварително  общата си позиция. Когато ние отидем в Брюксел, с кого се срещаме и координираме нещата? С никой.

 

-  За какво говори това?

 

-  Това означава, че имаме слаба външна политика. Не така правят субектите, които искат да отстояват своите национални интереси. Това е много ясно казано в теорията на външната политика. Има подход на диференциация. Да, ние всички сме партньори в ЕС , но едно е да си партньор с Франция, а съвсем друго с Румъния. В случай с бежанците трябва да се стигне до обществен консенсус и той трябва много ясно да се отстоява от правителството пред европейските партньори. Като страна, която е външна граница на ЕС  и която има много висок потенциал  за ескалация на бежанския  поток. Все пак не сме страна като Финландия, до която е абсурдно да стигне бежанският поток.

 

-  Много противоречиво е отношението към бягащите от войната. Една част от хората са готови да ги приемат и да им помогнат, но други са враждебно настроени  към тях.

         

-  Бежанската вълна е най-сериозното предизвикателство  пред ЕС  след  Втората световна война. Тези хора никой не ги е викал. Тези хора имат друг цивилизационен  код - нещо, което е много силно. Този бежански поток е съставен от много малки ручейчета, които идват от  Сирия, Афганистан, Иран, съседните страни на Сирия, в това число и Гърция , която също задържа огромни бежански потоци. В един момент всички те се сляха, след като гражданската война в Сирия се удължи. Институциите, които финансираха тези бежанци-местните правителства, международните организации, вече нямат възможност да финансират тези социални нужди и по тази причина всичко това ескалира. Беше разпространено съобщението на Берлин, на Стокхолм, на Осло , че те са готови да приемат  подобен тип бежанци. Твърде голям поток  от хора дойде от  Сирия, където се води гражданска война. А тя се оказа много близка до България - на 1500 км .

 

-  Някои допускат, че всичко това е режисирано.

 

-  Едва ли има сили, които нарочно да планират подобни социални бедствия. Но трябва да кажа, че има фактори, които съдействат. Това е  бруталността на войната в Сирия. Нека да кажем, това са от една страна сирийският режим, а от друга- многобройните терористични групировки  като ИД  и фронта „Ал Нусра “. Техният антагонизъм  е непреодолим .

 

- При тази ситуация най-голяма изгода имат  каналджиите.

 

- Да, хората, които паразитират върху човешкото нещастие. Това са хора, които печелят много повече от трафика на дрога  и оръжие.  Очевидно е, че  спекулират с човешкото нещастие.

 

- Възможно  ли е през България да преминат  10 млн . имигранти?

 

- Не, в никакъв случай. Това са просто цифри лансирани само от Анкара, които плашат по-скоро европейците, търсейки съдействие от страните на ЕС  и то главно за решаването на  техните си регионални интереси.

 

- Възможно ли е нещата бързо да се разрешат?

 

- Не съм оптимист. Сирия се разделя, възниква един много голям Ливан. Там имаше гражданска война, но ние не го почувствахме, защото мащабите бяха по-малки-и територията, и броя на хората. Сега имаме фактори, които засилват резонанса, най-вече това е броят на хората, които са прокудени  от своите домове и респективно това ни кара ние много по-силно да усещаме всичко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6806 |15.09.2015 Папата: Европа трябва да е „майка“, а не „баба“ . 0| 8157 |01.07.2015 Иво Тодоров: Ръководството на БНР трябва да се оттегли . 5| 8272 |29.05.2015 Владимир Тодоров: Пред „Александър Невски” ще легнат, колкото загинаха на пътя през годината . 29| 14780 |14.04.2015 В. Филипов: В съдебната система прокуратурата е най-престъпна, трябва ни кризисно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads