Реклама / Ads
6| 7718 |29.09.2015 ИНТЕРВЮ

Мохд Абуаси: Ембаргото спрямо Сирия убива обикновените хора, а не режима

.
Мохд Абуаси
Наложеното от Европа към Сирия икономическо ембарго наказа обикновените хора, а не режима на Башар Асад. Както виждате той оцелява. Хората, обаче не страдат само от „Ислямската държава“. Те вече нямат хляб и не могат физически да преживеят. Това каза пред Фрог нюз Мохд Абуаси, експерт по ислямски фундаментализъм и директор на Център за Близкоизточни изследвания. Ето какво още обясни той:
 

- Г-н Абуаси , кой накара бежанците от Турция да тръгнат към Европа?

 

- Причина за последната вълна от бежанци към Европа е турското правителство. Преди това потокът беше съвсем нормален. Тези, които влязоха в България за 4 години, в момента влизат в Гърция за ден. В рамките на нормалното беше да влизат по 2-3000 души на месец. Таксата за каналжиите  от Турция за Гърция преди беше голяма- 2000 евро. За България беше от 700 до 1200 евро . Познавам едно четиричленно семейство-майка, баща и две деца, което замина от Турция за Гърция. В момента те пристигнаха в Германия. Всички вкупом стигнаха до там за 1200 евро  общо. Това означава, че за бежанците вече няма никакви бариери. Те стояха в Турция само ед ин  ден. Качиха се на кораб и безпроблемно стигнаха до Гърция. Това означава, че турското правителство нарочно пропусна хората и предизвика тази криза.

 

- С каква цел го направи?

 

- Първата им цел беше да притисне Европа да намали критиката към издевателствата, които извършва Реджеб  Ердоган  през последните 3-4 месеца срещу кюрдите. Става дума за масови клането и бомбардировките  на турската армия в Югоизточна Турция и Северен Ирак срещу кюрдите. Втората им цел беше да намали критиката срещу политиката на Турция спрямо„Ислямската  държава“. Третата е да натисне европейците, да приемат неговото предложение за буферна зона, разположена  на 50 километра в дълбочина в Северна Сирия по цялата дължина на страната.

 

- Защо Ердоган  толкова много иска да има такава зона?

 

- Иска я, за да може терористичните организации, подкрепяни от самия него, да действат свободно. Също така да забрани на кюрдите, които населяват това  място, да имат някакъв вид автономия. Така Ердоган  иска практически да контролира въпросната територия и в бъдеще може да направи така , както през 1939 г. с провинция Хатай . Тя беше част от Сирия, но впоследствие анексирана.

 

- Как турското правителство убеди толкова много хора изведнъж  да тръгнат към Европа?

 

- Просто беше спрян контрола на границата и жандармерията започна безпроблемно да пропуска бежанците. Всичко това стана пред очите  на турските сили. Как иначе си представяте, че 10 хиляди души излизат оттам? Това е политика. Същото беше положението, когато Ердоган  пропускаше терористите в Сирия. Към България нали  бяха тръгнали 5 хиляди души. Те стояха край  Одрин и бяха готови да дойдат на нашата граница. Видяхте как само за 24 часа силите на реда ги върнаха обратно. Още по-лесно се контролират хората, които  тръгнаха от Измир с кораби.

 

- Защо бежанският поток беше насочен през Гърция , а не мина през България?

 

- Целта на Ердоган  не е да натисне България. От писмото на Ахмед   Дав ут ог лу до премиера Бойко Борисов, се разбра, че се иска буферна зона за разрешаването на проблема. Нашият премиер се съгласи. За това южната ни съседка  вече няма нужда да натиска България за каквото и да било. Ние без проблем даваме всичко, което ни се поиска.

 

- Възможно ли е 10 милиона хора да дойдат от юг,  както се заговори?

 

- И физически такава възможност няма. Броят на бежанците в Турция е между 1 и 2 млн . души. Да не говорим, че само 30 на сто от бежанците са сирийци. Останалите са от Ирак, Афганистан  и т. н. Но кой е бежанци  и имагрант  може да се види едва , когато вл езе  в страната. Но когато ги приемеш, ти нямаш право да ги изгониш. В Афганистан е война, в Ирак също. Навсякъде в Близкия Изток  има война и се убива.

 

- Тези хора чувстват ли се жертва на големите  политически  сили?

 

- Хора се чувстват излъгани от тези които им казаха, че ще свалят Башар  Асад . Излъгани са от тези, които им казваха, че правят всичко възможно, за да има по-добър живот в Сирия. А това не се случи. Целта на тези сили беше да унищожат Сирия. Това, което тези хора не го осъзнаха в началото, сега го разбират много ясно. В момента най-важното е да спре войната в Сирия и да се вдигне наложеното й ембарго от Европа. Невъзможността да се развива търговията и да се осъществява нормален транспорт, удря обикновените хора, а не управляващите. Както виждате те безпроблемно оцеляват и в условията на тази забрана. Предприетите икономически мерки всъщност наказват сирийския народ, а не режима. Хората не бягат само от войната, а защото вече нямат какво да ядат. Няма хляб и те дори не могат физически да оцеляват. Ако Европа иска да намали потока, трябва да се направи и няколко неща.  Първото  е да се премахне икономическото ембарго   към Сирия, Всички забранителни  мерки между другото са без резолюция на ООН . Второто важно нещо е да се помогн е на сирийската армия да се справи с терористите  от  „Ислямската  държава“ и Ал Кайда , както и да се помогне икономически  на сирийската държава.

- Но не е ли по-важно великите сили да се справят с „Ислямската държава“?

- Силата на „Ислямската държава“ е мит. Преди повече от една година САЩ  казаха, че правят Коалиция  за борба срещу ИД  и Ал Кайда . Включиха в тази Коалиция  40 държави. След разкриването на този фронт ИД  продъл жи  да се разширява. Какви са тези 40 държави, между които 3-4 велики сили, които не можаха да спрат този процес. Защото ИД  е супер сила ли?! Не!

 

- Защо се случва това?

 

- Защото тези държави не правят необходимото, за да ликвидират  ИД . Тяхната цел всъщност е да воюват срещу светската власт в Сирия  да спечелят политически от присъствието на ИД  . Великите сили биха могли да се справят с терористите в Сирия и то по много лесен начин, който предложи и Владимир Путин. Той каза: Дайте заедно със сирийската легитимна армия да воюваме срещу ИД . Иракската и сирийската армия са достатъчно силни, за да могат по суша  да свършат работата си, стига да им се гарантира подкрепата на другите държави. Те имат нужда от военно-въздушна подкрепа.

 

- Бежанците ще се върнат ли в родината си, ако войната в Сирия спре?

 

- Голяма част от тях със сигурност ще се върнат. Проблемът не е в тези бежанци, които вече стигнаха Европа, а в хората, които могат да тръгнат към нея. Бежанската  вълна в момента струва милиарди. Видяхме, че ЕС  наскоро отдели няколко милиарда евро , за да се справи с бежанската криза. Абе , хора, тези милиарди, ако бяха харчени да се развиват тези народи на тяхната територия,нямаше да им се налага изобщо да напускат родината си. Нямаше да има нужда да бягат. Ако не бяхме им пратили  30 000 терористи, които да свалят единствената светска власт в Близкия Изток, нямаше да стигнем до тук и да харчим тези пари. Не може да кажем, че 20 000 терористи , които дойдоха само  от Европа, минаха и през България, и стигнаха безпрепятствено до Сирия, не са били забелязани от службите за сигурност.Ние от 4 г. говорим за това, а нали не си мислите, че сме по-силни от тези служби. Кой даваше пари на ИД ? Катар и Саудитска Арабия. И това ставаше с мълчаливото съгласие на САЩ  . За да приключи историята с бежанците има само един изход-корените на кризата да бъдат посечени. А това може да стане, като на базата на международното право, се признае легитимната власт. Никой няма право да диктува на сирийския народ каква власт ще има. Искаха демокрация в Либия. НАТО  отиде и свали Моамар  Кадафи , който беше представител на легитимната власт. Добра- лоша, тя е легитимна. Свалиха Кадафи  и сега виждаме какво се случва в страната. Сегашната ситуация е много опасна за Европа и света. Там вече действа ИД , която контролира три големи пров инции . Ал Кайда  пък вилнее  на други места, а гражданската война е в разцвета си. Това ли е демокрацията, която НАТО  търсеше?! Видяхме как американската намеса раздели Ирак . Кой дава право на тези сили да учат другите народи как да живеят?!

 

-  Коя от великите сили има най-адекватна позиция?

 

 -  Само руснаците. За това си има причини. Основната е, че голяма  част от ислямистите  идват от бившите съветски републики-чеченци , грузинци и т. н. Те застрашават и Русия. Ако не бъдат спрени в Сирия, част от тях ще се върнат в Кавказ и ще воюват срещу руснаците. Не видяхте ли със старта на сирийската криза колко атентата имаше в Русия.

 

 - Ще успеят ли големите политици да намерят консенсус за мира в Сирия?

 

 - От изявленията на Путин мога да кажа, че Русия е твърдо решена да се справи не само с пробле ма в Сирия, но и в Ирак. Американците могат да избират дали да го правят заедно или да оставят руснаците да свършат работата. Този, който ще унищожи ИД  е легитимната сирийска армия с подкрепата на Русия. Същото важи и за Ирак. Друго няма как да се случи. Спомнете си, че американците искаха да обучават в лагери бойци на умерената опозиция в Сирия. След 2 години знаете ли какъв е резултата от този проект?

 

-Какъв ?

 

 - Американците  са обучили 60 души, от които 54 са избягали при Ал Кайда . В същото време им дадоха американско оръжие. Такава умерена опозиция няма. Нека някой да ми посочи къде се намира, ако твърди, че я има. Всъщност американците имат интерес да ликвидират сирийската  държава, за да не може да се възстанови години наред заради Израел.

 

-  Защо намесвате Израел?

 

- Защото Башар  Асад  помагаше на съпротивата срещу Израел. Той е единственият, който не подписа мирен договор с Израел. Преди него същото направи и Садам  Хюсеин , но него успяха да го махнат. Виждате, че няма арабска държава, която в момента може да възпре агресивната политика на Израел срещу Палестина. Ние знаем за силата на израелските лобита  в САЩ  и всичко това се случи заради Израел. Другият важен за американците интерес,  е че когато свалиш действащите режими в Близкия Изток, вече няма да има и проруски  режими. Така американците сами ще управляват региона, включително и газовите находища на техните територии. Това не се случи и никога няма да се случи.

 

- Папата направи историческо посещение в Куба и САЩ . Той не подмина проблема с бежанците. Помогнаха ли неговите слова?

 

 - На вярващите помогнаха. Особено, когато говорим за човешката гледна точка на въпроса .

 

 - Как  възприехте   посланията на папа Франциск?

 

- Смятам, че стореното от папата е за добро. Той се опитва да намали напрежението между хората. Със сигурност думите му се посрещнаха с положителни чувства и от страна на мюсюлман ите . Той се превърна  в един глас на човещина и показа пред света каква е същността на християнството.

 

 - Българската православна църква, обаче  се оказа на съвсем друго мнение от неговото. Митрополитите  от Св . Синод, начело с патриарх Неофит,  призоваха да не пускаме повече бежанци.

 

 - Ако това е вярно, ще кажа само, че от политическа гледна точка това не зависи само от България. Учудва ме, че това послание излиза точно от църквата. За толкова години не съм чул църквата да решава проблемите на хората. Не съм виждал църквата да помага на бедните. Не съм видял да подава ръка на безработните. Не съм  усетил  да възпитава хората и да ги прави по-добри един към друг. Би трябвало църквата да е притеснена повече от сектанството , което цари в Европа и се превръща в опасен враг на православието. Какво направи църквата  , за да спре увличането на младите хора към сектите?

 

- Дали пък на църквата  не и е удобно да не прави нищо?

 

- Ролята на църквата  в обществото  липсва. Християнството  не може да се разпространява и поддържа, когато духовенството стои далече  от хората и си стои затворено сред  високи стени. Исус Христос, ако действаше по този начин, нямаше изобщо да го има християнството. Исус обикал я, където може, пеша и върху бяло магаре. Когато Христос влиза в Йе русалим , той е бил на бяло магаре, а не в Мерцедес 600. Православието беше поставено на карта  500 години по време на турското робство. И то оцеля. Не може няколко хиляди бежанци да застрашат православната вяра. Срамно е да се мисли така. Силните не се страхуват. Слабите се страхуват. Не говори добре за нас, ако християнството е застрашено. Ако говорим така, това означава, че не си вършим работата. Има и нещо много важно. Между бежанците има доста християни. Трябва ли да разделяме хората на границата, в зависимост от това към коя религия принадлежат?! Какво предлагате-християните ги пускаме, а мюсюлманите не. Голяма част от бежанците са православни християни. Питам тогава кого не иска българската църква? И православните християни ли не иска да приеме? Какво направи църквата за тях? Да, църквата е бедна и бедните пенсионери трябва да ходят в храма, за да си купуват свещи.

 

- Мислите ли, че българската църква  наистина е бедна?

 

- Аз не знам, вие трябва да сте наясно.

 

 

интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10346 |15.08.2014 Мохд Абуаси: На Ердоган не му пука дали ще влезе в ЕС . 6| 7151 |26.07.2007 Мохд Абуаси: Българската дипломация проспа ембаргото срещу Либия . 0| 5742 |15.02.2007 Д-р Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания: Заблуда е, че Кадафи иска пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads