Реклама / Ads
10| 8017 |01.10.2015 НОВИНИ

Балтия за Сумиста! Увеличават окончателната му присъда на 19 години затвор

.
Петър Стоянов-Сумиста
Босът на групата за мокри поръчки „Килърите “ Петър Стоянов-Сумиста ще лежи не 15, а 19 години в затвора за организирана престъпна група за поръчкови убйства, палежи, взривовеи побоща. За изненадващото решение на магистратите на Апелативния съд във Варна ставя ясно от съобщение, публикувано вчера на сайта на институцията, видя Фрог нюз .
 

Уточняваме, че въпросното решение не касае обвиненията срещу Сумиста  и аверите  му за убийствата на Петър Лупов  и Румен Рачев. По тях предстоят да се проведат още разпити на втора инстанция. 

 

До този момент Петър Стоянов имаше 6 окончателни присъди, потвърдени от ВКС - 15 години за ОПГ , 10 години за взрив на магазин в София,  10 години за палеж на магазин, 10 години за палеж на друг магазин, 5 години за побой на Николай Паунов и  3 години за побой на адвокат Петър Лупов . Според законодателството ни Сумиста  трябва да излежи най-високата, която е 15 години. Държавното обвинение, обаче използва дадената му от закона възможност и поиска тя да бъде увеличена с  до ½-ра . След като съдът се е запознал с влезлите в сила присъди на Петър Стоянов и данните за обществената опасност на извършените от него престъпления, е преценил, че наказанието на бандита трябва да бъде увеличено с още 4 години. Това решение на Апелативният съд е окончателно и не подлежи на обжалване, което означава, че Петър Стоянов със сигурност ще прекара следващите 19 години зад решетките.  Не се изключва вероятността  ВКС   да потвърди доживотната му присъда и по отношение на убийствата.

 

Любопитното е, че вместо адвокатът му  да се явява в съдебната зала и да го защитава където трябва, той непрестанно пледира по медиите, че клиентът му е невинен като момина сълза. Не си спестява хули и клевети по адрес на МВР, прокуратурата и съда.  Причината за повторните разпити, които се видят сега, са по искане на ВКС .  Основанието е, че  докато делото се е гледало на първа инстанция в Шуменския окръжен съд, същият този  защитник не е присъствал на няколко разпита на свидетели. Оказва се, че адвокатът тогава дори не е посочил причина за отсъствието  си. И за да не се протака процесът във времето, съдът тогава е  назначил резервен защитник.

 

Съдът във Варна не даде ход на делото и на 14 септември т. г. отново заради неявяване на въпросния адвокат на Сумиста. Той предупредил състава два дни преди заседанието, че е зает с друго дело. Това изнерви до краен предел магистратоте, които му наложиха парична глоба. Делото е насрочено за 18-19 ноември. Най-интерсеното е, че  вместо защитникът да ходи на заседанията, той непрестанно се оплаква в медиите, че му се нарушава правото на защита. Не са малко делата, в които страните в процеса злоупотребяват по подобен начин. Често пъти именно това е причина наказателни дела да се точат с години, като накрая осъждат страната ни  в Страсбург.

 

Междувременно Фрог ви  информира, че пратеници, които се представят за близки на Сумиста , са започнали да обикалят свидетелите и да ги агитират да оттеглят показанията си срещу пари. До този момент нито един от тях не се е поддал на натиска. Делото "Килърите" е безпрецеденто по своя харакетр заради мащаба на разкритата група, от една страна и заради цирковете, които се разиграваха от нея в съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4401 |11.08.2015 Болните от бруцелоза се увеличават - още петима са заразени . 0| 4450 |02.07.2015 Увеличават парите за костно-мозъчни трансплантации за деца . 0| 4461 |25.06.2015 Фандъкова: Не се увеличават адресните регистрации в "Орландовци" . 1| 6112 |22.06.2015 Увеличават пенсиите с 1,9 от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads