Реклама / Ads
11| 4736 |06.10.2015 НОВИНИ

Ненчев: Бойните ни самолети летят с гориво от резерва

.
Николай Ненчев
Бойните ни самолети летят с гориво от резерва. Това заяви военният министър Николай Ненчев в изявление.
 

"За да осигуря авиационно гориво за ВВС, съм поел политически риск и съм деблокирал горива от резерва. Затова категорично отхвърлям обвиненията за подценяване ролята и подготовката на Въоръжените сили за отбраната на териториалните води и сухопътните граници, и за охраната на въздушното ни пространство", се казва в изявлението от името на министър Ненчев.

 

Това, че проблемите на ВВС станаха най-публични, не означава, че другите видове въоръжени сили срещат по-малко трудности или са по-малко важни за страната. Характерна черта на нашата отбранителна политика е баланса в подкрепата за всички видове въоръжени сили и родове войски. Няма как да фаворизираме едни за сметка на други. Откакто встъпих в длъжност на този отговорен пост, аз и моят екип си поставихме за цел да преодолеем наследения стратегически вакуум и липсата на дългосрочна визия за развитието на въоръжените сили на страната. Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020. Поддържам ежедневен контакт с командващите и командирите.

 

Посетил съм почти всички гарнизони в страната и имам пряк контакт с всички категории военнослужещи - войници, сержанти и офицери. Благодаря им за достойното носене на службата, независимо дали е на границата, при пожари, при наводнения, природни бедствия, на сушата, в морето или във въздуха. Разбирам и споделям тяхната тревога. Информирал съм ги за нашите политики, позиции и планове. Вслушвам се в техните съвети.  Днес средата за сигурност е напълно различна от това, което беше само преди няколко години. В близост до границите на България бушуват войни, като тези в Ирак и Сирия, предизвикани от терористичната организация „Ислямска държава", а конфликтът в Украйна все още не е намерил своето решение.

 

В тази ситуация въоръжените ни сили изпълняват своите конституционни задължения въпреки недостатъчното ресурсно осигуряване. По тази причина по време на срещата на високо равнище в Уелс НАТО взе решение за засилване присъствието на съюзни сили по източния фланг, включително и във въздушното пространство на България. Съвместното носене на дежурство за охрана на въздушното пространство на страната, което е неотделима и интегрирана част от общото въздушно пространство на НАТО, е принос в колективната отбрана. Ремонтът и възстановяването на МиГ-29, както и бъдещето придобиване на нов боен самолет са гаранция за добрата перспектива пред българските ВВС", твърди шефа на МО. Провежданата политика, планираните намерения и стратегическите документи очертават стабилни перспективи за изграждането на силна и модерна Българска армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4639 |06.10.2015 Руски самолети удариха "Ислямска държава" в Палмира . 5| 4392 |02.10.2015 Ненчев: И Борисов искаше Бакалов във Военното разузнаване . 11| 4907 |02.10.2015 Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 . 13| 5072 |28.09.2015 Ненчев: Рискуваме ако Русия ремонтира МиГ-29

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads