Реклама / Ads
24| 4529 |09.10.2015 НОВИНИ

Петър Стоянов: Не можем да се справим с ИД без Русия

.
Петър Стоянов
На конференцията, организирана от мен, с бивши и действащи държавни глави се концентрирахме какво се случва на Балканите-бежанският проблем и възможностите на Балканските държави да станат членки на ЕС . Това обясни президентът Петър Стоянов по НТВ.
 

Големият проблем е бежанският и мигрантски  поток. Трябва да се прави разграничение между човешкото отношение към хората, които са прокудени, и държавната политика за изграждане на граница. Чуват се гласове на омраза. Това е опасно. Накрая ще започнем да се мразим, защото някой не е от нашият квартал. Ще се изправим пред непреодолим морални проблеми. На нас не ни остава време за големият проблем-цивилизационният . Западът по време на Студената война прокламираше право на свободно придвижване и човешко достойнство . Не може вече да кажем на хората, че не могат да ходят на Запад. Ние имаме около 1,5 млн . българи, които са мигранти . Как да кажем на мигрантите  от Сирия: Вие нямате право на по-добър стандарт на живот. Българското ръководство трябва да прецени какъв е обема от хора, които  можем да приемем.

Военното присъствие на Русия в Сирия в голяма степен усложняват ситуацията, но има и гласове, които защитават малко по-друга теза. Обсъждахме, че Путин иска да възстанови ролята на Русия като велика сила и като конкурент на САЩ . Много реалисти казват, че ние не можем да се справим с ИД , ако не си сътрудничим с Русия. И това е така. Русия е необходимият партньор. Всички противоречия на този етап могат да останат на заден план. Моментът е много отговорен за Европа и света. Сътрудничеството на Европа и САЩ  лежи на широка база и не може да се забива клин на разногласия. Американската политика е балансирана, има подаване на ръка към Русия. Искаме да се стигне до решаване на проблема в Сиря. България е член на ЕС  и имаме обща позиция с ЕС  и НАТО . Върху това трябва да се базира нашата политика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 11751 |03.10.2015 Петър Волгин за неизбежния руски пробив в Сирия . 3| 4492 |27.09.2015 Цветанов: Гарантирам, че ГЕРБ ще стои твърдо зад Петър Паунов в Кюстендил . 21| 4596 |22.09.2015 Президентът: Ако се отърсим от черногледството, можем да постигаме върхове . 6| 5542 |20.09.2015 Славчо Велков: Можем да станем буферна зона и филтър на бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads