Реклама / Ads
0| 15609 |10.05.2024 НОВИНИ

30-годишно проучване разкрива кои са ултрапреработените храни, които трябва да избягваме

.
Според 30-годишно проучване консумирането на ултрапреработени храни е свързано с по-ранен риск от смърт, но различните храни имат различно въздействие. Ултрапреработените храни са тези, които съдържат съставки, "които никога или рядко се използват в кухнята, или класове добавки, чиято функция е да направят крайния продукт по-вкусен или по-привлекателен", според Организацията по прехрана и земеделие на ООН.
 

Тези съставки, които се срещат в газирани напитки, чипс, пакетирани супи, кренвирши и сладолед, могат да включват консерванти срещу плесени или бактерии, изкуствени оцветители, емулгатори за спиране на отделянето и добавени или променени захар, сол и мазнини, за да направят храната по-привлекателна, сочи проучването, цитирано от CNN.

 

Преработените меса и сладките храни и напитки не са свързани със същите рискове като ултрапреработените пълнозърнести храни например, казва водещият автор на изследването д-р Мингян Сонг, доцент по клинична епидемиология и хранене в Училището по обществено здраве TH Chan в Харвард.

 

В проучването са анализирани данни от повече от 100 000 здравни специалисти в САЩ, които не са имали рак, сърдечносъдово заболяване или диабет. От 1986 г. до 2018 г. участниците са предоставяли информация за своето здраве и навици на живот на всеки две години.

 

На всеки четири години те са попълвали подробен въпросник за храната.

 

Според проучването, публикувано в сряда в списание The BMJ, групата, която се храни с най-малко ултрапреработени храни, е консумирала средно около три порции на ден, докато групата с най-много такива храни е консумирала средно по седем порции на ден.

 

Данните показват, че тези, които са яли най-много, са имали 4% по-висок риск от смърт по каквато и да е причина, включително 9% по-висок риск от смърт от невродегенеративни заболявания.

 

Сонг определя връзката като "умерена", като отбелязва, че тя не е еднакво силна сред всички видове ултрапреработени храни.

"Положителната връзка се дължи главно на няколко подгрупи, включително преработено месо и подсладени със захар или изкуствено подсладени напитки", каза той.

 

Констатациите в това проучване съответстват на стотици други в тази област, но това, което прави това проучване уникално, е разграничаването на различните подгрупи в рамките на категорията на ултрапреработените храни, каза д-р Марион Нестле, почетен професор по хранене, хранителни изследвания и обществено здраве в Нюйоркския университет.

 

Сонг не би посъветвала непременно пълно отхвърляне на всички ултрапреработени храни, защото това е разнообразна категория - каза той. "Зърнените храни, пълнозърнестият хляб, например, също се считат за ултрапреработени храни, но те съдържат различни полезни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали", каза той.

 

"От друга страна, смятам, че хората трябва да се опитват да избягват или да ограничават консумацията на някои ултрапреработени храни, като например преработено месо, подсладени със захар напитки, а също и потенциално изкуствено подсладени напитки."

 

Има и още въпроси, на които трябва да се отговори, когато става въпрос за ултрапреработени храни.

 

Първо, неотдавнашното проучване е силно поради продължителността на обхванатия период , но то е наблюдение. Това означава, че макар изследователите да наблюдават връзка, те не могат да кажат, че храните са причината за смъртните случаи, казва д-р Питър Уайлд, почетен член на Quadram Institute Bioscience в Обединеното кралство.

 

Изследователите също така трябва да разгледат по-подробно компонентите на ултрапреработените храни, които биха могли да повлияят на здравето - независимо дали става въпрос за хранителни добавки, емулгатори или ароматизатори - за да съветват правителствата и институциите как да регулират храните, каза Сонг.

 

Цялостният хранителен режим има най-голямо значение

 

Изследователите също така установиха, че най-важният фактор за намаляване на риска от смърт е качеството на цялостната диета на човека, каза Сонг.

"Ако хората поддържат общо взето здравословен хранителен режим, не мисля, че трябва като че ли да се страхуват или да се плашат", каза той. "Общият модел на хранене все още е преобладаващият фактор, определящ резултатите за здравето".

 

Здравословното хранене е разнообразно, с възможно най-много цветни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни, каза Уайлд.

 

"Ако се притеснявате от хранителните добавки, тогава избирайте храни, които имат ниски нива на добавки", казва той в имейл. "Просто имайте предвид хранителното съдържание на (ултрапреработените храни), които все пак изберете да консумирате."

 

Също така е важно да се признае, че храните трябва да се консумират балансирано. Плодовите сокове съдържат полезни витамини, минерали и антиоксиданти, когато се консумират в умерени количества, но в прекалено големи количества ще има високи нива на захар, които могат да изместят ползите от тях, каза Уайлд.

"Това не е черно и бяло", каза той. "Дадена храна не е нито добра, нито лоша, тя ще съдържа елементи и от двете, а балансът между тях може да зависи от това колко ядете."

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2290 |10.05.2024 Египетското МВнР: Хамас и Израел да проявят гъвкавост, за да постигнат по-скоро споразумение за спиране на огъня . 1| 2382 |10.05.2024 Инфлацията удари и по купения вот, цената се вдигнала . 2| 2367 |10.05.2024 Милен Керемедчиев: В РСМ има затвърдени не само антибългарски, но и антиевропейски настроения . 0| 2316 |10.05.2024 „ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads