Реклама / Ads
1| 5050 |07.10.2014 НОВИНИ

7-годишни брутни заплати за близките на загиналите в Горни Лом

.
Близки на загиналите работници
Всички работници от взривилия се завод "Миджур" край Горни Лом са били застраховани със задължителната за тази високорискова дейност застраховка "Трудова злополука". Тя е за сметка на работодателя, а наследниците на починалите получават 7-годишни брутни заплати обезщетение.
 

 Това съобщават от Изпълнителна агенция "Главната инспекция по труда"  за Бгнес. Всички пострадали са били назначени с писмени трудови договори с Видекс АД. От ГИТ посочват, че законодателството задължава работодателите в икономически дейности, в които коефициентът на трудов травматизъм е над средния за страната задължително да застраховат работещите на опасните позиции за застраховка "Трудова злополука". Списъкът с тези икономически дейности се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика и работата с взривни вещества попада в него. По наредба застрахователната сума е равна на 7-годишни брутни заплати.

 

Проверката установила, че за всички работещи в предприятието е направена такава застраховка. По силата на задължителната застраховка наследниците на починалите ще получат обезщетения. Обезщетение би трябвало да получат и трите пострадали жени. От компанията застраховател вече обявиха, че се ангажират да обезщетят в максимално кратки срокове наследниците на жертвите от взрива в Горни Лом, без да изисква смъртни актове. Те казаха, че ще да направят собствено проучване, за да установят кои са наследниците на загиналите. На наследниците ще изплати авансово обезщетения в размер на петдесет процента от общо дължимите индивидуални суми, равняващи се на 42 брутни месечни заплати.

 

От Инспекцията по труда в момента не могат да отговорят дали е имало клаузи за допълнителни обезщетения при авария в договорите на работниците, не само защото това не е обект на контролната дейност, но и защото цялата налична документация (в т.ч. и трудовите досиета на работещите в дружеството) е иззета от следствените органи и инспекторите нямат достъп до нея. Заради инцидента се очаква всички работещи в завода да бъдат освободени от работа. Експерти по трудово право смятат, че най-вероятният начин, по който това може да стане според Кодекса на труда, е заради повече от 15 дни престой на предприятието. На това основание работодателят ще трябва да изплати едно обезщетение за неспазено предизвестие, равно на възнаграждението им, и още едно за хората, които не започнат работа в рамките на месец.

 

Контролните органи установили редица нарушения, свързани с условията, при които са работили служителите на завода. От ГИТ казват, че те могат да се систематизират в следните групи нарушения: Нарушения на експлоатационните изисквания на сградите, като нарушена цялост на покривната конструкция, която трябва да е олекотена. Липса на актуализация на инструкциите за безопасна работа при промяна на технологичните изделия. Нарушения, свързани с ефективността на действие на вентилационните съоръжения. Липса на правоспособност на някои работници. Нарушения, свързани със съхранението на взривните материали. Неосигурен нормален достъп до аварийните изходи. Неосигурени лични предпазни средства в необходимото количество в някои от спомагателните дейности. Не са осигурени инструкции за безопасна работа по работните места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4370 |01.10.2014 Служителите на "Напоителни системи" си искат заплатите до 2 дни . 8| 4745 |25.09.2014 Синдикът в TV7 и NEWS7 държи служителите без заплати . 8| 5962 |23.09.2014 Д-р Найденов пред Фрог: С риск за живота си получаваме заплатите си . 0| 5048 |20.09.2014 В „Напоителни системи” още са без заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads