Реклама / Ads
43| 14148 |16.05.2015 НОВИНИ

Ахундова с нов списък за КТБ! 44 - ДПС, 84 - ГЕРБ и 18 - БСП

.
Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложите в КТБ "Ние гражданите"
„Портиерският списък“ с посетителите в КТБ е димка. Ние изготвяме друг – с 300 "специални" вложители - политически личности, магистрати и техните роднини, който ще изпратим на Европейската комисия.
 
Категорично излезлите списъци за вложители на КТБ отвличат вниманието от специфичното разделение на клиентите в банката и присъствието на списък с клиентите, които са политически личности, заяви Вера Ахундова от "Ние гражданите" в предаването "На светло" по Нова тв.

В списъка с политически личности фигурират около 300 човека. Вие, ако отидете да си откриете сметка-депозит в която и да е банка, давате личната си карта. Тъй като служител на банката не би могъл да разпознае по тези данни кой е депутат и свързаните с него роднини, става въпрос за изрично декларирана информация, разясни Ахундова.

Мобилизирахме нашите експерти в цялата банкова система. Подготвихме списък, който много скоро ще предоставим на Европейската комисия.

От тези 300 сметки 44 са личните и фирмени сметки на ДПС, 84 - на ГЕРБ и 18 - на БСП, запозна с някои от обобщенията на списъците Ахундова.

От ДПС 11 депутати от 42-то и 43-то НС имат сметки. Наличието в момента по тях е около 6 млн. Като от шест и седем цифрени сметки в последствие са станали с по около 500 хил. лв., заяви Ахундова. Всичко е извадено абсолютно на време преди обявяването на фалита на банката, добави тя. Около петима са тези, които са се объркали и са оставили в сметките си по 1 млн. лв.

На името на дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова в момента има две сметки.

10 кметове и общински съветници и двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС имат сметки също. 8 зам.-министри и 6 министри от ГЕРБ, някои от които са и настоящи, имат сметки в КТБ.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган все още държи около 880 000 лв. във вече фалиралата КТБ.

По мнение на Ахундова, ДПС са поискали първи разкриването на банковата тайна за вложителите в КТБ, защото са успели да си изчистят сметките чрез цесии и са сигурни, че няма да се разкрие нищо скандално. „Само че има архиви и ние очакваме анализ на информацията за техните сметки, цесии и кредити до края на 2013 година“, каза тя. „Ваденето на суми е започнало още март месец. Те са имали системна информация и професионално са си извадили парите навреме. Те са знаели какво ще стане още от края на 2013 година.“

Има 19 сметки, свързани с фирми с действителен собственик - Ирена Кръстева. Те са били седем цифрени, сега в тях има остатъчни суми. Голяма част от сметките, които са били закрити преди фалита, не конфигурират повече в списъците, а само тези сметки, в които има останали някакви пари, каза Ахундова.

Аз съм абсолютно съгласна с предложението на Борисов, че всичко трябва да бъде разсекретено. Очакваме анализ на архивите до 2013 г., за да видим дейността преди фалита на банката, заяви Ахундова. А сценарият е от края на 2013 г.

Около 500 млн. лв. са били изтеглени само при мандата на Орешарски. От тези кредити и лев не е бил погасен. Те са преобразувани в цесии. Възможно е да вземем решение да анулираме абсолютно всички цесии, тъй като се включи процес на вторичен грабеж. Никой от цесионерите, не е изпълнил задълженията си и с лев до този момент, заяви Ахундова.

Засега към мен има индиректни заплахи. Телефонът ми работи в странен режим. Глъхне, разговорът прекъсва при споменаване на определени имена, заяви Ахундова.

Международна детективска организация само ще заблуди. Нужен е международен одит от независима организация, завърши Ахундова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5316 |15.05.2015 Кадиев: ГЕРБ са строителна бригада . 8| 4809 |15.05.2015 ГЕРБ раздаде проект за изменение на Конституцията . 9| 8231 |13.05.2015 Депутат от ГЕРБ пред Фрог: На тротоарите ще се паркира, не ни разбраха . 7| 4341 |12.05.2015 Изритаха от ГЕРБ кмета на Ботевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads