Реклама / Ads
3| 10622 |20.04.2024 НОВИНИ

Андрей Цеков: "Пари няма" - оправданието на ГЕРБ за общинските проекти

.
Андрей Цеков
Иска се морал да правиш правилните неща, да прилагаш закона еднакво за всички, да не дискриминираш никого. Малките добрини, които променят живота на хората, са възможни. Пълният успех зависи от отвоюването на справедливостта.
 

Заедно с лидерите на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев и доскорошния премиер акад. Николай Денков участвахме в открит разговор с хората в Благоевград за промяната през последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме, какво ни очаква.

 

Регионалната политика е държавата да създава публични блага, така че хората да искат да живеят в съответните населени места, а бизнесът – да идва сам. Човек не е нужно да е магьосник или фокусник – трябва да следва простото правило – да мисли за хората, а не за своите хора.

 

През последните 20 г. общините са били оставени като сирачета от гледна точка на капиталови инвестиции и са разчитали предимно на еврофондовете за реализацията на различни проекти. Средногодишно в общините по времето на управлението на ГЕРБ са влизали между 50 и 100 млн. лв. От списъците с проекти на кметове на ГЕРБ и ДПС министърът е подчертавал с флумастер, съгласувал с премиера и накрая пресявали 20 общини.

 

За 10 месеца аз разписах 1134 споразумения за 2 514 000 000 лв. Само но Националната програма за общински проекти сключих 723 споразумения със 191 общини за над 1,9 млрд. лв.

 

По време кабинета „Борисов 3“ за 4 г. да има 283 общински проекта, от които 100-тина за ОУП, останалите 180 – за пътища, ВиК, детски градини на обща стойност под 200 млн. лв. за 4 г. Тези споразумения се подписват обикновено в края на годината и отиват при едни и същи.

 

Оправданието – пари няма. А пари винаги е имало. Защото помним, че в края на всяка година по времето на ГЕРБ, излишъкът от около 3 млрд. лв. се разпределяше между строителни фирми за скъпите преасфалтирания.

 

По времето на кабинета „Петков“ създадохме система, като поканихме всички общини да си заявят 3-те приоритетните проекта и утвърдихме списък с над 400 общински проекта.

 

Сега покрай Националната програма за общински проекти има огромен ентусиазъм в общините, защото трябва механизъм за регулярно финансиране на улици с тротоари, водопроводи, паркове с пейки и кошчета и др. Програмата е напълно обезпечена финансово.
Благоевград е една от областите, в които кметовете бяха най-активни – от средата на февруари до 9 април сключихме 82 споразумения за около 189 млн. лв. за региона.

 

Вторият важен аспект е в какво влагаше парите ГЕРБ и как си представяше регионалната политика. Знаете ли, че в монтанската община Якимово с 1800 жители е единствената зала за кърлинг в България, в село Дългоделци с 800 жители има училище за балет и фитнес зала, в селото на баща ми с 800 жители има стадион за 6,5 млн. лв. с 2 помощни терена – тенис кортове и плувен басейн. Изхвърляха се средства за мегаломански проекти. Грехота е да похарчиш 5 млн. за стадион в Струмяни, по-добре направи 10 игрища за по 300 - 400 000 лв. за школата на Пирин Благоевград, където са децата, където има смисъл за да развиваш спортните таланти, където ще създадеш предпоставки за здраве на хиляди деца.

 

Помислете как искаме да се развива страната ни!

 

Андрей Цеков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2685 |20.04.2024 Премиерът Главчев се самообяви и за външен министър . 0| 2556 |20.04.2024 Има карантинирани класове в София заради коклюш . 7| 2674 |20.04.2024 Иво Христов: Бъдещето на ЕС не може да е милитаризацията на Съюза . 15| 2475 |20.04.2024 Даниел Лорер: Има игра на ГЕРБ и президента, затова се противопоставяме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads