Реклама / Ads
18| 19198 |08.08.2017 НОВИНИ

Борисов знаел за „Василев – Магнитски” от 2 месеца

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е бил запознат с казуса „Василев – закон Магнитски” още преди два месеца. До него е изпратено копие на писмо от губернатор Бил Ричардсън, защитник на човешките права, бивш посланик на САЩ в ООН, а сега директор на Центъра за глобален ангажимент „Ричардсън” до Рекс Тилерсън, държавен секретар на САЩ.
 
В писмото са описани криминалните механизми, по които е била фалирана КТБ. Описани са и главните действащи лица в удара срещу банката, нейни служители и собственика Цветан Василев.

В текста се казва буквално: „Глобалният закон "Магнитски" е мощно оръжие, което да изкорени корумпираните лидери заради потискащите им действия и да ги накаже по подходящ начин. Въоръжени с тази нова възможност да постигнем справедливост, сега е моментът да действаме”.

 

И още: „Днес възлагам официалния преглед на изчерпателно документиран случай, който ще бъде разпространен с призив за действие из международната общност на съвестта. Ще започна с интензивни брифинги на лидерите на Сената на Съединените щати, чиито действия, свързани с международни хуманитарни въпроси са предмет на обществена гордост. Планът насърчава лидерите да пристъпят към следващата стъпка, като призоват президента Тръмп да приеме този случай и да продължи с необходимото валидиране, за да задейства разпоредбите на Глобалния закон "Магнитски" за санкциониране”.

 

По-нататък в писмото, според източници на Фрог нюз, ситуацията в България се описва с израза: „Десетилетия необуздана корупция на най-високо ниво на управление”.  Именно чрез лостовете на тази корупция е била унищожена КТБ, а след това е започнало разграбването на активите. Това се извършва „чрез изнудване, шантажиране и други средства”. Запорира се незаконно имущество, блокират се банкови сметки, а ако притежателят откаже доброволно да ги преотстъпи – му се повдигат всякакви обвинения и бива преследван.

 

Самият Василев е обвинен от прокуратурата, че е присвоил банкови активи, които оказва се, никога не са напускали институцията.

 

Понеже Василев продължил да отстоява своята позиция на невинност по тези обвинения, „са започнали репресивни действия и срещу съпругата му Антоанета – уважаван професор и експерт по международни търговски отношения”. Тя е обвинена с абсурдни аргументи в пране на пари. Василеви доказват, че за сумите, за които ги обвиняват надлежно са платени съответните данъци. Според Риардсън целта на обвиненията е Василеви да бъдат принудени да напуснат Сърбия, което би означавало моментален арест и участие в „предварително решено дело”.

 

Трагичният политически сценарий на Цветан Василев, според автора на писмото, показва липсата на справедливост в България поради дълбоката корупция. Корупция, която ражда фалшиви обвинения.

 

Ето защо съм убеден, че процедурата по Глобалния закон е правилното средство за защита. Разпоредбите на закона за санкциониране позволяват подходящи действия срещу държавни служители, отговорни за политическото преследване чрез отказ на основни човешки права и отнемане на финансови активи”, категоричен е губернаторът.

 

Той конкретизира действията на „двама служители, чието поведение попада точно в обхвата на санкциониращите намерения на закона: (1) депутат в парламента и медиен олигарх, редовно критикуван за некоректни бизнес взаимоотношения и (2) прокурор, чийто кабинет постоянно се свързва с некоректни дейности и който постига целите си, като разгласява фалшиви обвинения чрез медиите на депутата”.

 

Още през юни, когато получава писмото, премиерът Борисов е наясно, че тези „двама души” са депутатът-олигарх Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче, според източниците ни, не споделя с тях въпросните текстове. В същото време предприема спешни стъпки по разграничаване от действията им. Пред американски дипломати той заявил, че Пеевски е част от законодателната власт, а Цацаров – на прокуратурата, която е независима. Затова той не можел да носи отговорност за техните действия, нито да ги ограничи, дори да има аргументи за това.

 

На Борисов му било подсказано, че е крайно време да предприеме законови действия и разследване на съмнителни дейности на Пеевски – цигарена контрабанда, финансиране на терористични организации, придобиване на чужд бизнес, рекет на бизнес партньори и пр.

 

Много ясно било подсказано също, че неговото име фигурира в немалко сигнали за участие или толериране на корупционни практики. Например за регистрация на фирми и кандидатстване за лиценз за банкова дейност от хора от близкото му обкръжение на територията на Иракски Кюрдистан, износ на оръжие, вкарване в страната на петрол от фирми, свързвани с „Ислямска държава”...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5819 |07.08.2017 Борисов: Ще изпълним решението за европейския съд за Калиакра . 4| 7663 |06.08.2017 Борисов за ”бомбата” Калиакра“: Със сигурност ще се наложи да се плаща и компенсира . 8| 9630 |05.08.2017 Енчев: Каракачанов удари дъното с думите, че Борисов остава в историята като Борис III . 8| 11455 |04.08.2017 Възкресиха УБО! Захранват Борисов с благини от цяла България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads