Реклама / Ads
1| 4329 |12.12.2014 НОВИНИ

В частни имения острелват държавен дивеч

.
Сърни
Частници нарушават Закона за лова и етиката като хващат държавен дивеч и го пускат за отстрел в свои заградени имения. За това алармира от парламентарната трибуна секретарят на ПГ на Българския демократичен център Стефан Кенов. Той поиска екоминистърът Ивелина Василева да обяви има ли проверки след сигналите и протестите на ловци и какво са констатирали инспекторите.
 
Тя от своя страна тя обеща да ревизира вече направените инспекции от Изпълнителна агенция по горите.

В българските гори се изграждат частни заграждения, където се пускат животни, уловени в държавните гори, а след това биват подлагани на отстрел, заяви Кенов. Той посочи, че за тези груби нарушения се знае от края на миналия месец, когато ловци организирали протест в село Хвойна, община Чепеларе. Недоволството им бе провокирано от това, че в горите безогледно се вдигат огради, където се пускат за избиване животни, хванати с капани.

С извършването на тези деяния са нарушени редица текстове от Закона за лова и опазване на дивеча. Нарушават се всякакви морални правила и ловната етика. Пускането на уловен дивеч в оградена площ и неговото избиване, няма нищо общо с лова", каза от трибуната на НС Кенов.

Той се обърна към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с въпрос какви действия са предприети от Изпълнителната агенция по горите след протеста на ловците в с. Хвойна, направени ли са проверки и какви актове са съставени. В питането си той поиска информация колко са изградените огради в горите и дали за всички има съгласуване с министъра на околната среда и водите.

Министър Василева посочи, че започналите вече проверки ще бъдат приключени на 19 декември и тогава ще се съобщят резултатите от тях. Миналата година обаче били правени такива инспекции и нарушения не били открити. Кенов контрира Василева, че думите й не отговарят на случващото се в страната и всеки ловец може да го докаже с данни. Арендаторите нарушават с контролирания отстрел правата на между 116 и 118 хиляди авджии, които надлежно плащат своя членски внос в Ловнорибарския съюз и сдруженията, категоричен е депутатът от „България без цензура“. „Ще си взема забележка. Ако Вашето твърдение е вярно, то Изпълнителната агенция по горите не си е вършила и не си върши работа. Ще проверя кои са лицата, отговарящи за проверките миналата година“, обеща министър Василева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7736 |10.12.2014 Цветан Василев пред „Ханделсблат“: „Политици и ключови фигури от прокуратурата доведоха КТБ АД до крах в услуга на частни интереси“ . 19| 12153 |01.12.2014 К. Парамов сензационно! Да се преустанови дейността на частните съдебни изпълнители . 5| 5796 |28.11.2014 Плевнелиев: Необходимо е да се мобилизират частни инвестиции . 6| 7718 |27.11.2014 Фрог научи: Пламна война в Камарата на частните съдебни изпълнители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads