Реклама / Ads
22| 4806 |12.06.2015 НОВИНИ

Делян Добрев: През февруари започва първи сондаж за газ в блока „Хан Аспарух”

.
Делян Добрев
Според мен ще се окаже само шум около увеличението на тока. Категорично увеличението няма да е 20 %, както се твърди. Поскъпването ще е 1-2 %, а в сектора на услугите 8-9%. В понеделник, ще излезе Наредба, която да облекчи индустрията. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ по БНТ.
 
Графиката, която показва Кирил Домусчиев е при цена 40 лева за индустрията. Тя обаче няма да е 40 лв, а 20 лв. Според мен проблем е, че Наредбата се забави. В закона е записано, че ще има наредба, която ще облекчи индустрията.

Всички искаме пълна либерализация на цената на тока. КЕВР пак ще има и тогава, защото ще определя цени на преноса и разпределението. Решението на регулатора е да няма шокове при либерализация на пазара. Хората само ако решат, ще се включат в свободния пазар.

Идеята е България да стане транзитираща страна на газ. В момента транзитираме от Украйна. Ако това спре, ще се намерят алтернативи. Източниците са на юг. Друг има и на север. Газът от юг към Европа ще се транспортира по Южен газов коридор. Ние трябва да разработваме алтернативи за пренос на 30 млрд кубика газ чрез интерконектор между България и Гърция. Имаме напреднала фаза за изграждане на тази тръба с възможност за пренос от 5 млрд. кубика. Не намирам логика в проекта Южен поток. Нека да видим как ще се развият тези проекти. Проектите по принцип се конкурират. Добре е да имаме газ, който да не идва само от Русия. Гърция има интерес да внася втечнен газ. Собствен газ ще е най-добре, най-евтино. Прочуванията на газ в Черно Море в блок Хан Аспарух ще започнат февруари следващата година и ще приключи до средата на годината. Тогава ще имаме информация. Вторият сондаж ще е през втората половина на 2016 г.

На това изказване Желю Бойчев от БСП реагира така: Има липса на политика в енергетиката. Ще бъдем свидетели на стъпка напред и крачка назад от страна на ГЕРБ. Направиха законодателни промени в енергетиката и трябваше вече да е факт Наредбата. Никой не знае кой влиза в обсега на тази Наредба. В пълна неизвестност сме за това, което се случва. Няма предложение за пенсионна реформа, а ГЕРБ обещаха това да стане през март. Сега вече сме юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4413 |12.06.2015 Миков: Станишев е успешният кандидат за президент на ПЕС . 21| 4792 |11.06.2015 Сидеров в съда: Пречат ми да бъда президент . 0| 4320 |10.06.2015 НС прие забрана за добива на дървесина през нощта . 14| 4357 |09.06.2015 Президентът: Малките фирми са големите в българската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads