Реклама / Ads
0| 4776 |09.10.2014 НОВИНИ

Другата седмица съобщават еврокомисарите

.
Европейският парламент е отложил за следващата седмица заседанието на председателския си съвет, на което трябва да бъде определена окончателната оценка от изпитите на кандидатите за европейски комисари, обяви Маргаритис Шинас, говорител на екипа на новоизбрания председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Първоначално това заседание бе насрочено за днес. Говорителят поясни на пресконференция, продължила около час, че Аленка Братушек (Словения) остава кандидат за еврокомисар, въпреки че кандидатурата й снощи бе отхвърлена с голямо мнозинство от парламентарните комисии, които я изпитаха. Шинас потвърди, че всичко това може да размести първоначалния график на събитията, според който новата ЕК трябваше да бъде гласувана от ЕП на 22 октомври и да встъпи в длъжност от 1 ноември. Има опасност новата комисия да не встъпи в длъжност на 1 ноември, ще оценим възможностите до края на тази седмица; политическото решение може да не бъде намерено скоро, заяви говорителят. По неговите думи засега Юнкер не е взел решение за преразпределянето на отговорностите в екипа си. Шинас потвърди, че кандидатите за еврокомисари са подписали споразумение, според което ще се оттеглят, ако председателят ги призове. Братушек остава част от екипа на Юнкер, тя все още е кандидат за комисар, няма нови развития, поясни говорителят. Той съобщи, че Юнкер е доволен от 26-те изпита от общо 27 изслушвания на кандидатите в ЕП. Според новоизбрания председател на ЕК разпределението на отговорностите на комисарите, оповестено на 10 септември, е правилно. По въпроса с Братушек говорителят поясни, че снощи е приключил процесът в парламентарните комисии, но сега темата се пренася в ръцете на председателството на ЕП. Липсва формалното одобрение за кандидатурата й от комисиите, но това още не е окончателно отхвърляне, поясни Шинас. По неговите думи "първоначалното й отхвърляне" подлежи на потвърждение от председателската конференция на ЕП. Юнкер е в постоянен контакт с всички, които имат отношение към темата и очаква ЕП да определи окончателното си становище, заяви Шинас. Говорителят не пожела да обясни дали в настоящата ситуация изходът е доброволно оттегляне на Братушек, оттеглянето й с решение на правителството в Любляна или оттегляне по настояване на Юнкер. Той отбеляза, че ЕП може да приеме или отхвърли целия състав на ЕК, но не и отделни комисари. Говорителят не поясни как списъкът на бъдещите комисари, утвърден от Юнкер и от Съвета на ЕС, може да претърпи промени. Междувременно от Европейската народна партия призоваха Словения спешно да номинира друга жена за еврокомисар, например Таня Файон. Сходна позиция изразиха и от групата на социалистите и демократите, които също подкрепиха идеята Братушек да бъде изместена от Файон, дългогодишен евродепутат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4673 |02.10.2014 Енергетикът на фабриката: Смяната бе неопитна, на седмица служба . 1| 4690 |17.09.2014 100 хил. паунда струва лечението на Шумахер за седмица . 0| 4646 |27.08.2014 БАБХ пред Фрог: Смъртта на животните в зоопарка ясна другата седмица . 1| 5108 |18.08.2014 E. Захариева: До седмица ще сме с нов енергиен борд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads