Реклама / Ads
0| 2330 |30.04.2024 НОВИНИ

Експерти предвиждат до 400 млн. лева загуба за бюджета, ако забранят рекламата на хазарт

.
Васил Караиванов
От това, което се вижда, медиите са на върха на айсберга. В момента голяма част от хазарта – над 50%, е онлайн хазарт, зад него стои много голяма IT част – инженери и програмисти; отделно креативна индустрия, част от създаването на мултимедийните материали; имаме дистрибуция и канали. Така икономистът Васил Караиванов коментира предложените промени в Закона за хазарта.
 

„Щетата ще бъде пряко за бюджета от данъка, който е за хазартните игри, плюс допълнително ДДС. 200-300 млн. лв. загуба само до края на годината”, предупреди той в ефира на NOVA.

 

Във вторник парламентът ще реши окончателно дали да се забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Текстовете бяха приети на първо четене, а днес е свикано извънредно заседание на депутатите, които са в предизборна ваканция.





„Необяснимо ми е. В година, в която се борим да се стигнат нива на икономиката и инфлацията, за да се влезе в еврозоната. Имаме прецедент – от днес за утре, без възможност за дългосрочна бизнес прогноза”, подчерта експертът.

 

Колегата му Михаил Кръстев смята: „Очевидно всичко това се прави в контекста на предстоящата предизборна кампания".

 

„Помним какво се случи 2018 г. с рекламата на лотарийните игри. Политиците винаги си намират жертва, която да атакуват и да кажат, че те са необходими за развитието на обществото. В законопроекта, предложен от ГЕРБ и ДПС, в оценката на въздействието е записано, че няма щета върху бюджета. Това е тотално невярно. Над 400 млн. лв. ще бъде щетата, ако този сектор спре да съществува и да внася данъци”, подчерта икономистът.

 

Кръстев уточни, че световната тенденция е, че професионалният спорт изключително много разчита на приходите от спортни залагания. „Трябва да се разграничат нещата – говорим ли за игрални зали, за които вече има форма на контрол за хазартно зависимите лица. След известни действия на прокуратурата и МВР изведнъж този пазар се разви. Това е естествен процес, на който не би трябвало държавата да се противопоставя, защото тя печели от него.”

 

„Забраната на лотарийните игри не донесе голяма обществена полза. Не мисля, че обществото спря да разчита на хазартни игри. Виждам опит на политиците да направляват икономиката без реална оценка на щетата, която ще нанесат”, категоричен е той.





„Досега нямаме опити за ограничаване на реклама в интернет пространството. Сега изведнъж има идея за затваряне на всичко. Чистият прецедент е опасното нещо”, добави от своя страна Караиванов.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2318 |30.04.2024 "Ню Йорк таймс": Израел смекчи позицията си в преговорите за спиране на огъня в Газа . 13| 3063 |30.04.2024 Без истерии, пудели и обиди: Отговаряйте кратко и ясно на компроматите. Враг ли е ДПС? . 7| 2327 |30.04.2024 Бившият икономически министър Богданов се кандидатира за депутат, води листи на ПП-ДБ . 0| 2319 |30.04.2024 Петър Витанов: България е боледуващият човек на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads