Реклама / Ads
1| 4121 |09.12.2014 НОВИНИ

Красимир Ципов: Ще акцентираме върху качеството на досъдебните производства

.
Красимир Ципов
Няколко бяха основаните акценти, които се поставиха на Национално съвещание вчера. . На първо място бяха начертани мерките, които трябва да бъдат предприети за подготовката на предстоящите законови промени. На второ място като акцент бе поставено обсъждане качеството на провежданите досъдебни производства в Министерство на вътрешните работи по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това каза зам.-шефът на МВР Красимир Ципов по Фокус.
 

Работата именно по тези досъдебни производства ще бъде един от основните и централни приоритети. Това е безусловното изискване, както спомена министър Вучков, към всички областни ръководители на полицейските структури и това ще е основният критерии за оценката на професионалната дейност, както на тях самите, така и на подчинените им служители. За целта до началото на следващата година ще бъдат проведени съответните срещи с ръководителите на органите от съдебната власт, а именно Окръжните и Районните прокуратури. Другият основен приоритет, който трябва да посочим е необходимостта от административна реформа именно във връзка с приемането на бюджета за следващата година. Освен промените, които предстоят в Закона за МВР, ще трябва да бъде извършена и необходимата административна реформа, тъй като вече стана известно на българското общество, че бюджетът на МВР е силно редуциран и това изисква предприемането на съответните действия, обясни той.

 

 

Според него  работата по досъдебните производства не е била поставена на преден план. Изискването на министъра на МВР е именно в тази връзка да се направи един анализ на това как е работило министерството през последната година, защото на много хора вече стана известно, че всъщност на не малко места в структурите на МВР дейността не е била осъществявана по този начин, по който го изисква законът. Трябва да кажем, за съжаление, че ситуацията, която заварихме като политическо ръководство в МВР, едва ли би могла да се определи като спокойна и нормална. Има доста сериозно натрупано напрежение. Надяваме се с течение на времето всички тези структури да заработят нормално и министерството да постига резултатите, които очакват българските граждани от нас. С прокуратурата  ще си съдействаме така, както предвижда законът. В наказателния процес господарят е прокурорът. Когато той разпредели извършването на определените действия, служителите на МВР, които се занимават с такива процесуално-следствени действия по разследване, ще изпълняват стриктно разпорежданията на наблюдаващите прокурори. Това е единственият и правилен начин да се спазва стриктно законът.Тази практика „ние ги хващаме, те ги пускат” ще видим във времето дали ще бъде преустановена. Важното е в случая, че ние поставяме като приоритет качеството на служителите на МВР: именно на тези, установени на длъжност „разследващи полицаи“ – от една страна. От друга страна – всичките тези униформени полицаи, които могат да извършват така наречените първоначални действия по разследване така, както предвижда НПК. Това е важната задача, която предстои да бъде поставена за разглеждане и за изпълнение най-вече, тъй като – отново ще повторя – през последната година и моите лични наблюдения като народен представител в опозиция не мога по никакъв начин да потвърдя, че работата е била удовлетворителна и са постигнати всичките тези резултати, които очаква българското общество, допълни зам.-министърът.

 

Ципов е категоричен, че трябва да се работи едновременно и срещу конвенционалната, и срещу организираната престъпност. Предстои в Закона за изменение и допълнение на МВР да бъде разгледано внесеното от група народни представители предложение и ГДБОП да бъде възстановена в рамките на системата на МВР. Това не означава, разбира се, че конвенционалната престъпност ще бъде изведена на заден план. Това, което дискутирахме, е да бъдат използвани създадените добри практики за взаимодействие с общини на територията на Република България, а именно в посока да се поставят повече камери, да има повече видео наблюдение, защото именно тези практики показват до намаляване на регистрираната престъпност и до по-бързо и по-качествено установяване на извършителите на определени деяния, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4535 |26.11.2014 Ципов: С видео ще защитим правата на гражданите на пътя . 7| 7655 |16.11.2014 Красимир Янков: Не очаквам нищо ново в МВР, а забравеното старо . 9| 4853 |14.11.2014 Красимир Велчев: За нов закон за лустрацията ще кажат гражданите . 3| 7158 |14.11.2014 Красимир Ципов: Предстои сериозен анализ на свършеното от главния секретар на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads