Реклама / Ads
50| 6138 |12.05.2014 НОВИНИ

Крият показания, оневиняващи Станишев за секретните доклади

.
Показания, които оневиняват бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев за изгубени секретни документи, се премълчават повече от година. Те са дадени от Петко Сертов, бивш шеф на Държавната агенция "Национална сигурност". Той обяснил, че въпросните доклади са били предадени в ДАНС. Не е ясно обаче как оттам са се оказали у бившата барета Алексей Петров, който ги занесе демонстративно на експремиерът Бойко Борисов, наричайки себе си "лоялен гражданин".
 
Това научи Фрог нюз от източници в магистратурата. Въпреки многобройните си изяви пред медиите, Петров, който е главен обвиняем по делото "Октопод" за тежки престъпления, досега не е обяснил, защо папките с гриф "секретно" са се оказали в негови ръце. Ако ги е взел от ДАНС, защо ги е изнесъл, с чие разрешение? Ако пък не са се намирали в агенцията, как са озовали у него?

Днес Софийският градски съд ще опита за втори опит да разгледа делото срещу Сергей Станишев за изчезналите седем секретни документа. През април се оказа, че Станишев не е получил препис от обвинителния акт. Това направи разглеждането на делото невъзможно.

Софийска градска прокуратура от своя страна предлага административно наказание за бившия премиер.

Разследването за изчезналите доклади, които "лоялният гражданин" Алексей Петров, известен още с прякора Трактора, предаде лично на Борисов, продължава вече четири години. Досега държавното обвинение три пъти вкарва в съда предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, но съдът три пъти връща делото заради процесуални нарушения.

Седемте секретни доклада: три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, са били връчени на Станишев срещу подпис, като, според прокуратурата, са били в кабинета на Станишев в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. Не е ясно обаче защо досега никой не споменава за свидетелските показания на Петко Сертов, че материалите са отишли в ДАНС след това. Възможно е при самото предаване да има нарушена процедура, но папките все пак са се оказали на правилното място.

През октомври 2013 година лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по проточилата се, неясно по какви причини, процедура. 

Главният прокурор реагира като поиска свалянето на депутатския имунитет на Станишев. Лидерът на ПЕС и БСП сам се отказа от него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11938 |28.02.2014 Коджейков карал ски преди оставката; крият гаф на НСО . 70| 7008 |31.01.2014 Бареков: Когато Станишев и Борисов си разкрият сметките, ще ги последвам . 10| 5356 |27.11.2013 Кунева: Изборният кодекс е смокинов лист, зад който управляващите се крият от протестите . 10| 6004 |25.11.2013 Двама убити във Варна; крият детайлите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads