Реклама / Ads
19| 6111 |04.02.2011 НОВИНИ

Ст. Кушлев: Стотинка не съм взел, работил съм за България

.
Ст. Кушлев
Внесох хиоска овца с млеконадой 4 л и половина; не съм получил нито една стотинка от тази работа; нямам конфликт на интереси.
 

Нямах възможност да се явя в комисията, в отпуск по болест съм, казва в интервю за вестник Труд шефът на комисията за установяване на престъпните богатства. Отговорих писмено на нейни въпроси, зададени по анонимен сигнал срещу мен. Нямам роднински връзки с визираните в сигнала лица, това е ясно.

Националната асоциация по овцевъдството и Царския ловен клуб бе създадена през 2004 г. като юридическо лице само за да внесем една нова порода овце от гръцкия остров Хиос в България. Хиоската овца има млеконадой 4 л и половина. Това беше държавна идея, на тогавашния министър Мехмед Дикме. Аз като депутат и член на комисията по земеделието участвах в разговори на политическо равнище с депутати от Северна Гърция. Хиоската овца е тяхно национално достояние и по принцип те не дават да се изнася. Но успяхме да се договорим да се даде едно стадо на един българин с двойно гражданство, женен за гъркиня, и оттам да се развива породата и в България. Асоциацията беше създадена, за да се покаже, че интересите към породата са в национален мащаб. Стадото бе под наблюдение от Института по животновъдство в Стара Загора. Аз не съм получил нито една стотинка от тази работа. Допринесъл съм за внасянето на една нова порода у нас.

И от Царския ловен клуб не съм печелил. В него съм имал само задължения. Чрез него искахме да възстановим ловните традиции от Освобождението на България. Защото имаше идеологизация на организацията преди 10 ноември, а след това я забраниха като тоталитарна. Успяхме, аз се гордея с това. Но то принадлежи на миналото. В клуба членуваха големи личности като Радичков, но много от тях вече починаха. Клубът не съществува от 10 г. Регистриран е по Закона за лицата и семейството от 1949 г., отменен през 2001 г. Клубът трябваше да бъде пререгистриран по нов закон - за сдруженията с нестопанска цел, но то не беше направено, и той престана да функционира.

Сметната палата направи пълен одит на комисията до 2010 г. и не намери нарушения. Така че аз съм спокоен, дори и премиерът да реши да ме уволни. Нямам конфликт на интереси, пари не съм печелил, работил съм за България. Да, има атака срещу мен. Аз имам съмнения, че съм засегнал интереси. Клиенти на нашата комисия за установяване на престъпното имущество са близки на членове на тая комисия, която иска да ме уволни.

Званието “професор” ми е дадено от Академичния съвет на Бургаския свободен университет през 1991 г. и никаква комисия не може да ми го отнеме, казва Кушлев пред Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4949 |01.10.2010 Ст. Кушлев: Чакайте нови разкрития сред управляващи и опозиция до дни . 2| 4713 |23.09.2010 Ст. Кушлев: Ще има искове за милиони левове . 4| 5358 |04.03.2010 Кушлев: Oтнемаме още имущество от престъпници . 6| 4949 |23.02.2010 Проф. Кушлев: Смутен съм, че Хамстера е на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads