Реклама / Ads
1| 2263 |23.04.2024 НОВИНИ

Лекар за коклюша: Най-добрата ваксина е поставената ваксина!

.
Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%.
 

"Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се поставят ваксините против коклюш. Препоръчва се да се слага бустер на бременните през последния триместър. Така детето, което се ражда ще бъде защитено в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се постави ваксината." Това коментира в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

„Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. При положение, че искаме да защитим бременните и децата нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината, която да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически”, категорична бе тя.





Доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър, на свой ред изтъкна, че бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. По думите й при заболяването е важна ранната диагностика. „Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибиотика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматиката”, отбеляза Лазова.

 

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова пък алармира, че доказаните случаи на коклюш се увеличават доста.





„Има опасение, че ще се увеличават случаите. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема”, допълни тя. Специалистът поясни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2272 |23.04.2024 Елена Йончева с пробив: Европейският парламент ще изиска ЕС да помогне за освобождаването на отвлечените българи в Йемен . 8| 2441 |23.04.2024 Меглена Плугчиева хвърли оставка като съветник на Главчев . 28| 4865 |23.04.2024 Градският прокурор на София: Пепи Еврото е имал намерение да ме залее с киселина . 13| 3544 |23.04.2024 Вяра Тодева за заплахите срещу нея: На този етап не се чувствам напълно в безопасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads