Реклама / Ads
26| 4923 |05.10.2015 НОВИНИ

Митов: НАТО ще ни пази небето, само ако го поискаме при нужда

.
Даниел Митов
Конфликтът в Сирия и бежанската криза са двете големи теми, заяви по БНТ външният министър Даниел Митов, който се връща от сесията на ООН. Трудно е да видим Световната организация на 70-тата й годишнина в такъв счупен, повреден свят. Добрите са се обединили срещу лошите, важно е колко категорично ще действат. Обединението в умерената сирийска опозиция не се случи, появи се вакуум и се настани ИД.
 
Те са терористични, радикални и трябва да бъдат унищожени. Но това трябва да става координирано и целенасочено. Не може сепаративно да се предприемат действия, без те да се координират с останалите съюзници, обясни той. Не могат да се поставят предварителни условия като това сирийският диктатор Башар Асад да остане на власт. Трябва да има контролиран политически преход, в края на който той да отстъпи. По вина на този конфликт милиони са вътрешно разселени и са със статут на бежанци в други държави.

Само с въздушни удари няма да стане, обясни Митов. Трябва да престанем да си говорим с квоти. ИДИЛ трябва да бъде унищожен, териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена и да се премине към контролиран преход, изреди той. Ако Асад остане, миграционната вълна няма да спре, но и това ще бъде знак към всеки друг диктатор, че ще има кой да го подкрепи, обясни той. ЕС е длъжен на помогне на Турция, Ливан и Йордания, които са похарчили милиарди. Трябва да променим и Дъблинския регламент, препоръча той. Може да се изработи система за легална емиграция. Всичко това ще демотивира нелегалното придвижване в рамките на ЕС.

По темата за българската авиация Митов каза, че не можем да бъдем охранявани постоянно от НАТО-вски самолети, всяка една страна сама си пази небето. Отбраната се осъществява от БА или съвместно със съюзнически сили. Нонсенс е охраната да не може да бъде осъществявана по същия начин, обясни Митов. Има такава опция, без да е задължително да се използва. Това може да стане, ако го поискаме ние, каза той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8452 |04.10.2015 Тагарев: Няма как ремонтът на МиГ-29 да извършва Русия, враг на НАТО . 3| 4775 |30.09.2015 НАТО: България е консуматор, а не източник на сигурност . 6| 4427 |26.09.2015 Митов: Не трябва да се налага огромни движения на хора . 5| 4425 |25.09.2015 Цветанов: Силни сме, защото се натоварваме с още отговорности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads